„Ve chvíli, kdy strážníci procházeli kolem mladé ženy, uvědomili si, že by mohlo jít o osobu, po které bylo toho dne vyhlášeno pátrání. Jakmile ji hlídka kontaktovala, ihned se pokusila o útěk,“ přiblížila v úterý první z případů mluvčí brněnských strážníků Markéta Skřivánková.

Její kolegové ale ženu zastavili a požádali o doklady. „Ukázalo se, že je u sebe nemá, a tak její totožnost přijeli ověřit republikoví policisté. Ti pak hlídce potvrdili, že jde skutečně o hledanou dívku a od strážníků si ji převzali,“ doplnila mluvčí.

Ilustrační foto.
Jeho cesta za doutníky vedla před dva zákazy, přitom nesměl řídit

K dopadení druhého člověka, po kterém bylo vyhlášeno pátrání, pomohl v sobotu odpoledne výrazně náhodný svědek. „Na lince 156 se svěřil, že v jednom z líšeňských parčíků prý už několikátý den posedává rusky hovořící cizinec, a protože prý místní opakovaně prosil o vodu, chtěl vědět, zda je v pořádku,“ uvedla k druhému případu Skřivánková.

Hlídka čtyřicetiletého muže odpovídajícího popisu oslovila a ten jí potvrdil, že se zde skutečně zdržuje už delší dobu. „I přes jazykovou bariéru strážníci vyrozuměli, že je v pořádku, a kvůli vybitému telefonu se prý nemůže spojit se svým bratrem. Hlídka mu proto půjčila nabíječku a mezitím ověřila jeho osobní údaje. Při tom strážníci zjistili, že se jedná o hledanou osobu. I v tomto případě tedy přivolali republikové kolegy a muže jim předali,“ dodala mluvčí.