Elektronická krabička, kterou si kdokoliv pořídí za necelé čtyři tisíce korun, je napojená na telefon. Alarm lze spustit stisknutím tlačítka na dálkovém ovladači s dosahem až osmdesát metrů.

„Strážníci, kteří hlášení přijmou, vyjedou najisto. Od lidí, kteří mají zařízení zabudované, máme na služebně klíče od bytů. Navíc jejich zdravotní složky jsou na lékařské pohotovosti. Takže když strážníci a záchranáři vyjedou, vědí přesně, co je čeká,“ řekl mluvčí brněnských strážníků Zdeněk Novák.

Libuši Hlaváčové pomohlo tlačítko už několikrát. „Kdybych jej neměla, aspoň třikrát už bych se setkala s pánbíčkem. Naštěstí pro mě vždycky přijela včas sanitka,“ říká žena, za kterou domů vyjeli záchranáři už devětkrát.

Naposledy se ji přitížilo minulý týden. To u sebe tlačítko poprvé neměla. „Naštěstí mi pomoc přivolali sousedé. Teď už bych ovladač nepustila z ruky,“ dodala důchodkyně.

Zajímavý způsob jak si přivolat pomoc podporuje i Magdalena Černá z Centra komunitního plánování, které se problémy starších Brňanů také zabývá. „Je to dobrá varianta pro lidi, kteří ještě nechtějí žít v domovech nebo různých ústavech, a kteří nemají někoho, kdo by se o ně postaral. Můžou tak díky přístroji zůstat déle ve svém přirozeném prostředí, doma,“ podotkla Černá.

Za přístroj, který má momentálně zapojeno sedmdesát brněnských domácností, zaplatí zájemci jednorázový poplatek. „Pak už služba funguje a nic se nedoplácí,“ konstatoval Novák.