Prvně se lidé mohou těšit na Čarodějáles, který láká milovníky hlavně rockové muziky už 27. dubna na brněnskou Riviéru. „Akce je spojená s pohanskou oslavou upalování čarodějnic,“ vysvětlila Deníku Rovnost mluvčí Čarodějálesu Lucie Karafiátová. Festival, který na jižní Moravě zahajuje sezonu akcí pod širým nebem, loni navštívilo osm tisíc lidí.

Pro všechny

Posedět v areálu koupaliště Riviéra a poslechnout si kapely chodí nejen mladí. Odpoledne přicházejí i rodiny s dětmi, večer zůstávají studenti a střední generace. Deštivého počasí se organizátoři nebojí. „Duben je nevyzpytatelný měsíc a lidé s přeháňkami počítají. Navíc trocha bahna asi k rockovému festivalu patří,“ tvrdí Karafiátová.

Další brněnská akce je naplánovaná na 11. května. Mladí lidé oslaví krásy studentského života na majálesu. Z šesti kandidátů zvolí také svého krále. „Akci zahájí studenti pochodem z náměstí Svobody. V průvodu pojedou vyzdobené alegorické vozy. Loni si například skupina ekonomů pronajala velký kabriolet. Chceme lidem ukázat, že studenti umí pobavit své okolí,“ uvedl mluvčí akce Štěpán Neubauer.

Jestliže studentské akce zjara začínají sezonu, jejím vyvrcholením je na jižní Moravě Mezinárodní folklorní festival Strážnice na Hodonínsku. Ze všech akcí má nejdelší tradici, poprvé se lidové soubory sjely už v roce 1946.

Loni na konci června přijelo do Strážnice dvacet tisíc lidí. „Dříve to bylo kolem šestnácti tisíc návštěvníků. Zájem o akci za poslední tři roky stoupá,“ informoval tajemník festivalu Petr Horehleď. Vysvětluje to tím, že mladí lidé se víc zajímají o folklor. „Nejvíc návštěvníků máme mezi lidmi od patnácti do pětadvaceti let,“ řekl Horehleď. Na největším folklorním festivalu v České republice každý rok vystoupí dva a půl tisíce účinkujících. Podívat se na jejich vystoupení přijíždí turisté z Evropy i ze Spojených států.

Menší akce

Kromě velkých akcí jsou mezi lidmi oblíbené i ty menší. „Mám rád festivaly, které nejsou tak komerční. Líbilo se mi na Festivalu pro židovskou čtvrť v Boskovicích,“ řekl třeba Michal Tkaczyk.

Ne všechny hudební přehlídky jsou tak úspěšné. Před třemi lety to vypadalo, že se zrodil nový úspěšný festival ve Vyškově. „Na první ročník Rock Shocku přišlo sedm nebo osm tisíc lidí,“ uvedl bývalý mluvčí akce David Mach. Před dvěma lety se festival už nekonal kvůli tomu, že organizátoři neměli dost peněz.

Lidé, kteří v předprodeji utratili za lístek přes osm set korun, nikdy nedostali své peníze zpět. Policie vyšetřování případu odložila, protože se nepodařilo prokázat, že organizátoři lidi podvedli.

Jaké jsou letos největší festivaly na jižní Moravě.

Hlavní problémy: záchody a krádeže

Jižní Morava Z hudebních festivalů si lidé odvážejí většinou mnoho zážitků. Ne všechny jsou však příjemné. Například nechat si ve stanu peněženku nebo fotoaparát se nevyplácí. „Dřív jsem jezdívala na festival do Trutnova. Kradlo se tam ve velkém,“ tvrdí studentka Zuzana Tomešová.

Podle policie však na jižní Moravě nejsou krádeže na festivalech velkým problémem. „Jen občas se něco ztratí,“ uvedl hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník. Návštěvníkům akcí doporučuje, aby si věci hlídali a vůbec si s sebou nebrali cennosti.

Lidem však kromě krádeží ztrpčují pobyt i další nepříjemnosti. Jednou z nich jsou fronty před mobilními toaletami. „Na festivalu Masters of Rock měli málo záchodů. Navíc se o ně špatně starali,“ postěžovala si dvaadvacetiletá Tereza Indrová.

Problém je v tom, že ne-existuje žádný předpis, který určuje počet toalet na festivalech. „Orientujeme se podle vyhlášky, která upravuje technické požadavky na stavby. Podle ní má být na sto mužů nebo padesát žen jedna záchodová mísa,“ uvedl Miroslav Staněk z krajské hy-gienické stanice. Pořadatelé ale mohou mít i méně záchodů. Musí jen zajistit jejich pravidelné čištění. Další nepříjemností mohou být nemoci ze zkaženého jídla. „Za posledních pět let však na žádném festivalu lidé kvůli jídlu hromadně neonemocněli,“ podotkla Jana Laštovičková z krajské hygienické stanice.

Hygienici také dohlížejí na to, aby pořadatelé dodržovali hlukové limity. „Dva metry před fasádou nejbližšího domu nesmí hluk do desáté hodiny večerní překročit padesát decibelů. To se dá přirovnat k ruchu na frekventované ulici v centru města,“ vysvětlil Staněk.

Střelické strunobraní připravují čtyři lidé. Jedním z nich je Josef Machát, který říká:

Festival chystáme rok dopředu

Střelice u Brna - Technik Josef Machát připravuje dvoudenní festival Střelické strunobraní ve svém volném čase. Letos už podesáté. Neodradil ho ani zrušený třetí ročník. „Voda zaplavila celý areál. To se někdy stává,“ vzpomíná Machát.

Co je na přípravě festivalu nejnáročnější?
Nejsložitější je vše zkoordinovat. Další ročník začínáme chystat už na podzim. V září připravujeme téma festivalu. Letos se snažíme o návrat kapel, které hrály na minulých ročnících a byly nám blízké. Hudební skupiny oslovujeme už na podzim, protože některé kapely mají dost obsazené termíny i na rok a půl dopředu. Na jaře potom sháníme partnery a skupinu dobrovolných pořadatelů.

Kolik lidí festival připravuje?
Organizačně ho zajišťují čtyři lidé. Je toho nad hlavu, ale když se akce systematicky chystá celý rok, dá se to stihnout. Na festivalu potom pomáhá okolo třiceti dobrovolníků.

Z čeho festival platíte?
Ze vstupného a z příspěvků od partnerů. Není to o byznysu, ale o ryzím muzikantství. Kapelám neplatíme žádný honorář, jen náklady na cestu a občerstvení. Nejezdí sem kvůli penězům. Jde o to, že pobaví ostatní a také sebe.

Proč lidé jezdí na festivaly?
Je to hlavně o setkávání kamarádů. Lidé také utečou od všedních starostí. Obecně se mi však zdá, že lidí na festivalech ubývá. Třeba mladá rodina se musí soustředit na to, aby se uživila. Teprve pak může myslet na muziku.

KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ