Středoškoláci, kteří se předevčírem zúčastnili vědecké soutěže N-trophy, ano. „Pro studenty středních škol z jižní Moravy jsme připravili vědomostní klání ve čtyřech oborech. Experimentálně řešili úlohy z fyziky, chemie, bio-logie a logiky,“ sdělila Lucie Vaškeová z organizace Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu, které soutěž v bohunickém kampusu pořádalo.

Vymyslet, jak rozšifrovat písmena, barevné znaky a čísla z karty dalo zabrat i Alžbětě Barákové z tříčlenného týmu brněnského Španělského gymnázia ve Vejrostově ulici. „Nejprve jsme se se spolužáky dohodli, jakými signály bude jedna strana druhé pomocí tlačítek předávat informace z přístupové karty. Druhá strana pak jen pomocí tří diod musela zprávu rozluštit. Systém fungoval a brzo se nám to podařilo,“ popisuje studentka úkol, který se jí líbil nejvíc. Zábavné ale podle ní byly i ty ostatní. „Vůbec mi nevadilo, že jsem obětovala volnou sobotu. Celá soutěž se mi velmi líbila,“ říká s úsměvem dívka.

Největší problém měla s úkolem z chemie, ve kterém měli soutěžící rozeznat tři vzorky různých látek. „Chemii moc nemusím. Kdyby ji ale podobným způsobem učili i ve škole, bavila by mě mnohem víc,“ říká Baráková. Její tým nakonec skončil na třetím místě z dvanácti. „To je krásné umístění. Do sobotního finále se totiž chtěly probojovat asi dvě stovky studentů,“ dodává organizátorka Vaškeová.