Osmačtyřicet čtyřčlenných týmů z celé České republiky se pokoušelo o splnění náročných zadání. „S Merkurem už máme nějaké zkušenosti a hlavně jsme si chtěli vyzkoušet tuhle výzvu," řekl Tomáš Jón, který se svým týmem přijel až z Trutnova.

Týmy byly rozdělené mezi osm témat, jejichž zadání vymyslely jednotlivé ústavy fakulty Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií. V časovém limutu pět a půl hodiny tak studenti sestavovali nejrůznějších robotická vozítka, ale třeba i automatickou třídičku odpadů. „Nejnáročnější není postavit konstrukci z Merkuru, ale hlavně ji propojit s elektronikou a celé to naprogramovat," vysvětlil za organizátory Jiří Háze.

Pokud se týmu podaří úkol splnit, mohou se jeho členové těšit na odpuštění zkoušek pro studijní program Elektronika, elektrotechnika, komunikační a řidící technika. „Automatické přijetí na výšku je velká motivace, protože to v podstatě znamená měsíc prázdnin navíc," řekl soutěžící Martin Špina.

Úterním kolem však soutěž Merkur perFEKT Challenge nekončí. „V únoru utkají vítězové jednotlivých témat. Nejlepší tým získá věcné ceny, ale také putovní pohár," doplnil Háze.

TOMÁŠ KÁRA