Třída se postupně plní mladými lidmi, během půl hodiny se jich u urny vystřídá zhruba třicet. Atmosféra je místy neformální, třeba když student nenápadně odchází s urnou v ruce.

„Neřeknu, koho jsem volil. Ale nevolil jsem komunisty ani strany zaměřené proti imigrantům, a to je nejdůležitější," myslí si středoškolák Matěj Pulec. Postoj k migrační krizi je dnes u mnoha lidí rozhodující. U předsedkyně studentského parlamentu z gymnázia na třídě kapitána Jaroše byl právě tento aspekt zásadní. „Svůj hlas jsem dala straně SPD Tomia Okamury, protože souhlasím s jeho důvody pro odchod z Evropské unie a líbí se mi postoj, že imigrantům je potřeba zavřít dveře," říká.

Jihomoravský kraj- zapojilo se 25 škol
- hlasovalo 3176 voličů
- 44,02% z gymnázií
- 45,18% ze středních odborných škol
- 10,80% z učiliští
- zvítězila koalice Strany zelených a České pirátské strany, získali 14,77% hlasů
- těsně za nimi se s desetinou hlasů umístila TOP 09 společně s Žít Brno 

 Tázaní voliči z gymnázia v ulici Vídeňská se přiklánějí hlavně k pravici. „Pro mě, jako proevropsky pravicově smýšlejícího člověka, kterému se nelíbí stoupající populistické a radikální tendence ve společnosti, je v českém prostředí jediná volitelná strana TOP 09," svěřuje se student třetího ročníku David Vogel. Jeho názor s výhradami sdílí i maturant David Linhart, i když nepovažuje koalici s Žít Brno za nejšťastnější.

Ne všichni studenti však mají takový přehled o programech kandidátů. Ti mohli využít pomoc volební kalkulačky. „Krátce před hlasováním jsem použila volební kalkulačku. Pomohla mi ujasnit si, která strana je mým preferencím nejbližší," říká Ivana Krumlová z gymnázia na třídě Kapitána Jaroše. Dalším průvodcem při rozhodování byla pro studenty i rodina nebo jejich okolí. „Volila jsem ODS, hlavně, protože ji volí rodiče. Včera jsme spolu procházeli jejich program a docela se mi líbil," hodnotí Adéla Sedláčková z řečkovického gymnázia.

Organizaci voleb v navštívených školách měli v rukou dobrovolníci z řad studentů, zúčastnit se mohli starší patnácti let. „Volby mají na Jarošce tradici a jelikož se toho tento rok nikdo neujal, rozhodli jsme se je se spolužákem zorganizovat," přibližuje předseda komise Jan Priessnitz, který si myslí, že volit není jen právo, ale i občanská povinnost. „Je to skvělá příležitost jak zachytit mladé lidi, aby se o politiku začali zajímat. V budoucnu by to mohlo ovlivnit volební účast a přispět budování politické kultury," říká. I na řečkovickém gymnáziu stojí za akcí studenti. „Inspirovali jsme se na Biskupském gymnáziu," říká gymnazistka Kateřina Svobodová. Garantka voleb z gymnázia na třídě Kapitána Jaroše, učitelka Jaroslava Maříková hodnotí organizaci pozitivně. „Většinu příprav zvládli studenti sami, zařizovala jsem jen administrativu," chválí.

ELIŠKA SRNCOVÁ
ZUZANA KOČIŠOVÁ