Na chvilku odhodit rutinní všednost a šeď, nechat za sebou běžné společenské role a ponořit se do jiného, barevného světa. To je cíl většiny pouličních umělců, kteří do svých her vtahují náhodné kolemjdoucí. Na takzvané performance už narazila většina obyvatel velkých jihomoravských měst.
„Performance nikoho k ničemu nenutí. Je to nenásilná forma jak upozornit na to, že život se neskládá jen z nakupování a práce,“ upozornil vedoucí ateliéru performance na Vysokém učení technickém Tomáš Ruller.
Jedním z nejznámější performerů na Moravě je Lubo Kristek žijící ve Znojmě. „Chci vybudit pozornost obyčejných lidí, ne jen nějakých expertů. Chci je vést k návratu do fantazie, ta je přece lidem vlastní. Jinak se ze vší té techniky zblázní,“ myslí si Kristek. Jeho velká představení s desítkami účastníků se dostala také do zahraničního tisku.
Velkou akci chystá na léto v Brně umělec Laco Garaj. „Už jsme maloval lyžemi, kolem i míchačkou. Teď chci na náměstí v Jinačovicích na Brněnsku roztáhnout velkou plachtu, přes kterou budou jezdit auta s barvou natřenou na kolech. Bude to pořádný obraz,“ řekl Garaj.
Ulice a uličníci
Na ulicích se nemusí jen malovat. Například „fyzický básník“ Petr Váša svérázně recituje poezii. „Někde užívám slova, jinde je vyjadřuji zvuky nebo gesty. Lidé, kteří mě vidí poprvé obvykle váhají, jestli se smát nebo ne. Pak ale zjisti že to je přirozený způsob vyjadřovaní. Nakonec se diví, že se vůbec divili,“ směje se Váša.
Ne vždy se ale performance obejde bez komplikací. „Takové vystoupení tolerujeme, nesmí ale pohoršovat. To by se dotyčný dopustil přestupku,“ řekla mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitánčiková. U květnového hapeningu studentů architektury na náměstí Svobody v Brně ale policie zasahovala. Důvod: náměstí je ještě v záruce a mohlo by se poškodit.
Lehké to nemají ani umělecká díla instalovaná na ulici načerno. „I kdyby se nám třeba daňový schodek, který někdo umístil na České, stokrát líbil, musel pryč. Už kvůli bezpečnosti,“ vysvětlil mluvčí Brna­střed Roman Burián.