Tak jako má každá správná opera svého tajného fantoma, má ho i pořádné městské centrum. V tom brněnském ale nepřebývá muž se znetvořenou tváří pod maskou, nýbrž pouliční umělec. Kdo je a odkud pochází nikdo neví. Co dělá je však vidět na první pohled. A téměř všude, kam se v centru člověk podívá.

Malý chlapec sedící na lavičce je k vidění nejvíce na zdech a tramvajových zastávkách v ulici Milady Horákové, na Moravském náměstí i v průchodech mířících k Náměstí Svobody. „Všiml jsem si toho před půl rokem a docela mně to zaujalo. "Ten nástřik je dobrý, hezky to vypadá. Práce toho autora jsem nikdy předtím neviděl a docela by mně zajímalo, kdo to je," řekl pouliční umělec, který vystupuje pod jménem Krillo!. Z pochopitelných důvodů odmítají sprejeři uvádět svá občanská jména.

Krillo! je i ostatními pouličními výtvarníky považován za znalce brněnské streetartové scény. Množství autorů tvoří v uměleckých skupinách, které se navzájem znají. I úplní solitéři se ze zbytkem komunity dříve nebo později potkají. O tvůrci "chlapce" však nic neví ani on, ani nikdo jiný.

Stříkat motivy přes šablonu prý není z právního hlediska žádná legrace. "To už se totiž bere jako sprejerství a jsou za to pořádné postihy. Někteří lidé raději zdobí ulice pomocí nálepek, na to se vztahuje pouze kategorie nelegálního výlepu," vysvětlil umělec, který vystupuje pod přezdívkou Mr. Carrott a pracuje ve skupině s názvem 1331.

Jeho slova potvrzuje i policejní mluvčí Brna-města Andrea Procházková. "Poškozování cizí věci je trestný čin. Už není důležité, jakou škodu sprejer udělá, zákon poruší už nanesením barvy na zeď. Za to může dostat až rok vězení," potvrdila Procházková. Do května letošního roku policisté řešili sto sedmnáct podobných případů. Objasnili z nich asi čtvrtinu.

Výroba obrázku na zdi je věcí několika okamžiků, příprava šablony ale zabere hodně času. "Výroba malých trvá asi hodinu a půl, Šablony v životní velikosti jsou už práce na čtyři až pět hodin," vysvětlil umělec pod přezdívkou Šíba.

Streetartoví umělci se kromě pouhého označkování šedivých ploch snaží o upozornění na nějaký problém. "Politiku obvykle nedělám, ale naposledy jsem se trošku navezl do prezidenta Bushe. Jindy zase rozšiřuji citáty slavných lidí. Jde o to něco říct," uvedl Carrott.

Obrázky se líbí i lidem, kteří například na zastávkách čekají na tramvaj. "Nijak mi to nevadí, naopak se mi to líbí. Chápu, že se to dopravnímu podniku líbí asi míň, ale nepřipadá mi to jako ničení. Spíš je to svérázná výzdoba," myslí si Erika Protánková.

V Dopravním podniku ale počítají škody na miliony. Jen za prvních pět letošních měsíců vyčíslil škodu na bezmála tři miliony korun. "Nejhorší byla situace v roce 2003, teď škody pomalu klesají. Může za to i kampaň, kterou jsme rozjeli. Lidé se teď více starají o to, co se děje a informují policii," řekla mluvčí podniku Hana Pohanová.