Dvanáct klubů a jejich sto šedesát sportovců se tak musí spokojit s náhradními řešeními. „Vrátili jsme se z luxusních prostor o osmnáct let zpátky. Pro střelbu ze vzduchovky máme dobré tréninkové středisko v Brně v Hybešově ulici, ale na malorážku musíme jezdit dvacet kilometrů do Kuřimi. Vyhlášené závody z Kývalky jsou pak pro nás minulost. Střelnice je přitom zavřená a budova slouží jako sklad," postěžoval si trenér brněnského Regionálního střeleckého centra mládeže Stanislav Hlaváček.

Dodal, že se snaží jednat o možnosti trénovat na Kývalce alespoň venkovní biatlon. „Navrhoval jsem to majitelům, ale nedostal jsem odpověď. Přesto to chci ještě zkusit," konstatoval Hlaváček.

Střelnici postavili sportovci v roce 1991 za 78 milionů korun tak, aby parametry vyhovovala nejvyšším evropským i světovým soutěžím. Hlavní budova nabízí kromě střeleckých stání také kuchyni s jídelnou či ubytování pro střelce. Za dvacet let se však nedočkala výraznějších investic do oprav nebo rekonstrukce. Prodejní cena klesla na dvacet milionů korun. A za tolik ji koupila Abrahamova společnost.

Abraham: Vinu nese svaz

Podle podnikatele ovšem vinu na uzavření střelnice nese Český střelecký svaz. „Setrvání střelců jsem byl od začátku nakloněn. Řešil jsem to s pražským vedením svazu. Nabídl jsem pronájem za symbolickou korunu ročně s tím, že svaz zaplatí energie. Oni přišli s tím, že by tedy chtěli pronájem jen na léto. Já bych tak platil vše a střelci nic," vysvětlil důvod ztroskotání vyjednávání Abraham. Roční provozní náklady střelnice jsou přes milion korun.

Proč ovšem firma A.B.R. Invest nezprovoznila střelnici komerčně pro všechny zájemce, jak Abraham sliboval před rokem, neřekl. Nechtěl se vyjadřovat ani k tomu, v jaké fázi je plán stavět v části areálu luxusní hotel.

Vinu na uzavření unikátní střelnice odmítá také vedení Českého střeleckého svazu. „Nechci se moc vyjadřovat k tomu, co Abraham říkal. Ale neměl jsem pocit, že bychom měli platit jen provozní náklady," řekl prezident svazu Petr Baroch.

Na rozdíl od brněnských střelců už ti celostátní Kývalku zcela odepsali. „V poslední době už o návratu nejednáme. Když jsme se nedohodli na podmínkách, hledáme jiné řešení. Vzduchovkou střelnici jsme uzavřeli dva měsíce po opuštění Kývalky a teď vedeme několik jednání také o kulové střelnici," uvedl Baroch.

Ideální by podle něj bylo vytvoření náhrady Kývalky na místě současné brokovnicové střelnice v Soběšicích. Jenže její pozemky patří ne střelcům, ale Mendelově univerzitě. A podle dřívějších vyjádření prorektora univerzity Jindřicha Nerudy není dohoda příliš reálná.

To potvrdil i Baroch. „Hledáme proto spíše nějaké další pozemky, kde můžeme střelnici postavit," řekl prezident.