„Pacient při ní leží v klidu na ošetřovacím lůžku a střevo je mu ošetřováno různě teplou vodou. Podstatné je, že se tato metoda liší od běžných klystýrů, které odstraní nečistoty jen ve spodní části střeva a nejsou příliš příjemné. U nás dochází ke kompletní očistě,“ popsala ředitelka nestátního zdravotnického zařízení Sanuso, které metodu nabízí, Taťána Hodinářová.

Zdravotních problémů, za které může špatně fungující střevo, je podle odborníků hned několik. „Jsou to třeba i běžné bolesti hlavy, páteře a kloubů. Pak samozřejmě také potíže se žlučníkem, slinivkou nebo u mužů s prostatou,“ uvedla Hodinářová. Podle ní tak terapie může nejen organismus zbavit škodlivin, ale také pomoci předcházet onkologickým onemocněním.

Po čtyřiceti minutách trvání procedury občas terapeuti narazí na řadu neobvyklých „pokladů“. „Běžné jsou kamínky, písek a kousky igelitu, které hltavci spolkli spolu se salámem nebo šunkou. Najdeme i pecky nebo slupky od hroznů, které se špatně tráví,“ vyjmenovala Hodinářová.

Na ošetřovací lůžko by se měli pacienti dostavit minimálně třikrát. Za jednu návštěvu si pak zájemci musí připravit pět set padesát korun.