Přivezla jej společnost Onkomaják, která sdružuje pacienty s rakovinou. „S akcí Střevotour jezdíme po republice už šest let. Ukazujeme, jak onemocnění tlustého střeva vypadají a radíme, jak jim předcházet," vysvětlila Veronika Čapková z Onkomajáku.

Česká republika patří ve světě k zemím, kde se s rakovinou střev potýká nejvíc lidí. Ročně v ní onemocní asi osm tisíc lidí, polovina z nich na rakovinu zemře. „Roli nehraje jen genetika, významný vliv má životní styl člověka," podotkla lékařka Milana Šachlová z brněnského Masarykova onkologického ústavu.

Typická česká jídla k udržení zdravých střev nepřispívají. „Češi to přehánějí s uzeninami a tučnými jídly," řekla Šachlová. Aby nemoci předešli, nemusí se ale uchylovat k extrémům. „Žádná makrobiotická dieta ani vegetariánství. Stačí jíst vyváženě, pravidelně se hýbat a nekouřit," doporučila lékařka.

Nejdůležitější je u rakoviny tlustého střeva situaci řešit co nejdřív. „Dědovi zjistili počáteční stadium rakoviny před pár lety. Po úspěšné operaci už nemá skoro žádné problémy," řekl Dominik Hanzlík z Brna, který si přišel pro informace o prevenci.

Problém je, že nemocní přicházejí k lékaři až v pokročilé fázi nemoci, kdy je naděje na vyléčení malá. „Chceme proto lidem ukázat, aby se nebáli jít s problémem k lékaři co nejdřív," řekla koordinátorka projektu Brno-Zdravé město Ivana Draholová.

BARBORA KUBOVÁ