Na jubilejním šedesátém ročníku se představí přibližně 1650 firem z dvaatřiceti zemí. Zájem o účast je nejvyšší za poslední desetiletí. „Pro strojaře je to jako karlovarský filmový festival pro filmaře. Letos jsme dali přednost především velkým firmám z oblasti digitalizace průmyslu, jako jsou Siemens nebo ABB,“ sdělil generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš.

Všech ročníků veletrhu se zatím zúčastnila třeba firma Siemens. Na svém stánku představí, jak mohou výrobci či uživatelé strojů s využitím vhodných softwarových nástrojů efektivně navrhovat, provozovat i spravovat svá strojní zařízení. „S pomocí digitálního dvojčete výrobku, stroje i celé výrobní linky lze analyzovat a simulovat celý životní cyklus produktu a jednotlivé kroky naplánovat co nejefektivněji,“ poznamenal za firmu Tomáš Duba.

Ilustrační foto
Houbaři se radují, nosí plné koše. Žně přitom ještě ani nezačaly, říká odborník

Strojírenský veletrh slaví šedesátku
- Na veletrhu se letos ukáže asi 1650 firem z 32 zemí.
Asi polovina, tedy zhruba 800, vystavovatelů bude ze zahraničí. Nejvíc z Německa.
107 vystavovatelů bude z partnerské země Slovenska. Zaberou 978 metrů čtverečních pavilonu A1.

- Speciální výstava 100ries představí přes 45 exponátů.
Jedno z největší lákadel bude replika sochy Tomáše Garrigue Masaryka.

- Na výstaviště dorazí také meziválečná motorová lokomotiva Stříbrný šíp. České dráhy vypraví vlak z Prahy v neděli i s cestujícími.

- 79 akcí se uskuteční v doprovodném a odborném programu. Potrvají 106 hodin.

- Vstupenka stojí 220 korun na internetu, na místě 270 korun.

Asi polovina vystavovatelů přijede ze zahraničí. Partnerská země je pro letošek Slovensko. Od východních sousedů dorazí 107 firem. „Přijede také devadesát čínských firem, což je druhá nejvyšší účast po roce 2016, kdy byla Čína partnerská země,“ zmínil Kuliš.

Jak už Deník Rovnost informoval, součást veletrhu bude i unikátní výstava 100ries. Představí sto příběhů československých průmyslových legend uplynulého století. Stejně jako při prvním ročníku veletrhu bude viset nad hlavami návštěvníků větroň Blaník L 13. Na výstaviště dorazí také meziválečná lokomotiva Stříbrný šíp.

Jedno z největší lákadel je replika sochy prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Na veletrhu ji vyfrézuje třímetrový robot Kuka. „Podklad pro výrobu jsou data získaná 3D skenerem z modelu uchovaného v depozitáři Národního muzea,“ oznámil ředitel firmy MCAE Systems Miloslav Drápela.

Návštěvníci na výstavě spatří také Škodu 743 Garde kupé z roku 1982. „Jde o historicky první sériově vyráběný osobní auto na Slovensku,“ přiblížila Dominika Zalubelová ze Slovenské agentury pro rozvoj investicí a obchodu.

Orientaci na výstavišti usnadní návštěvníkům mobilní aplikace.

Ilustrační foto.
Strana ztratila 60 členů. Značka ČSSD je pro ně spíš přítěž, uvažuje politolog