Kolem brněnských obchodních center se stromky prodávají většinou už od minulého týdne. Třeba v Avionu, kde dají prvním pěti tisícům kupců vánočního stromku navíc i sazenici jedle v květináči.

Před Globusem v brněnských Ivanovicích si lidé vybírají z deseti druhů řezaných jedlí za pět set až dva tisíce korun. Smrky a borovice jsou levnější. Největší zájem je podle prodejce Pavla Ondráčka o jedle. „Kupuje ji zhruba šedesát procent lidí,“ uvedl.

Stromky lidé koupí i po internetu. „Za sezonu toho využije asi čtyřicet lidí. Převážně senioři,” uvedl prodejce Jiří Kyjovský. Stromky bude od desátého prosince prodávat také v brněnských Obřanech a Židenicích a v Křenovicích na Brněnsku.

Ilustrační foto.
Od neděle platí nové jízdní řády. V Brně bude o sto zastávek na znamení více

Lesy města Brna začaly stromky prodávat v Bystrci v pondělí. „Nejvhodnější doba na koupi je zhruba týden před Vánoci. I tak je ale potřeba stromek uchovávat na chladném místě,” upozornila za společnost Jindra Pazderová.

Vánoční rybu lidé podle prodejců obvykle kupují až těsně před svátky, kdy se v ulicích objeví kádě s kapry. V kamenných prodejnách se poptávka zvyšuje už teď. „Největší zájem je o kapra, lidé si ale žádají také amura a lína,” popsal své zkušenosti majitel královopolské prodejny ryb Josef Šopík. Kilogram kapra tam stojí osmadevadesát korun, amura 115 a lína 155 korun.

Kaprů bude podle chovatelů ryb na předvánočním trhu stejně jako loni. Například pohořelické rybářství jich dodá do Brna a okolí 230 tun. Lidé si budou moci kapra koupit třeba před brněnskými prodejnami Tesca, Billy a Bauhausu. Kádě se tam objeví až těsně před Vánocemi osmnáctého a devatenáctého prosince. Cena zůstane stejná jako před rokem, tedy kolem sta korun za kilogram.

Lidé stále častěji žádají od prodejců rybí vnitřnosti na polévku. „Vnitřnosti a hlavy prodáváme téměř neomezeně,” řekl například zástupce společnosti Ocean48 Václav Baráček. Balíček vnitřností stojí asi sto korun, kapří hlavy pětačtyřicet korun za kilo.

Kapr a řezaný strom nejsou nezbytnou součástí Vánoc pro každého. „Živý stromeček již nekupuji, stačí nám umělý. S kaprem je to u nás podobné, místo něj míváme lososa. Chutná nám více a nejsou v něm kosti. Tradiční je pro nás třeba krájení jablíčka,” uvedla Marie Micková z Brna.

ELIŠKA POSPÍŠILOVÁ

Nejprestižnější české ocenění za vědu, výzkum a inovace Česká hlava letos získali dva odborníci z brněnské Masarykovy univerzity – Karel Škubník (vlevo) a Jiří Damborský.
Česká hlava do Brna. Ocenění získali dva vědci z Masarykovy univerzity