Aby mohla vyrobit navrženou pohovku, musela oslovit několik firem. Někde ji rovnou odmítli, jinde by si musela zaplatit pohovku za téměř sedmdesát tisíc sama. Až osmá firma, kterou Lucie Černochová oslovila, jí pomohla její návrh dotáhnout až do konce. 

Studentka brněnské Mendelovy univerzity navrhla pohovku s názvem Chenille sofa, která vyhrála hlavní cenu v jedné z pěti kategorií - designu nábytku. „Vytvořila jsem vizualizaci a přišla jsem s návrhem k firmě. Její zaměstnanci byli z mé sedačky nadšení a pomohli mi ji vyrobit. Už se objevil první zájemce a pohovka by měla stát 63 tisíc, kdyby se jich vyrábělo více, mohla by cena ještě klesnout,“ řekla oceněná studentka.
Výstava 130 studentských návrhů nábytku.Zdroj: Deník / Attila Racek

Hledání zaměstnání. Ilustrační foto.
Počet nezaměstnaných na jihu Moravy klesl. Největší zájem je o dělníky

Mezi oceněnými byli i další studenti Mendelovy univerzity. Jedněmi z nich byli například Dominika Sirná se stolem Memo nebo Marek Hrabec s židlí Hayas, která má oddělitelný sedák. „Jedná se o jednu z možností, kdy mohou studenti své práce vystavit na odiv veřejnosti,“ řekl jeden z organizátorů z Ústavu nábytku, designu a bydlení Mendelovy univerzity Jaroslav Svoboda.

Do čtrnáctého ročníku soutěže se zúčastnilo čtrnáct univerzit ze sedmi států a dále sedm středních škol. Soutěž vznikla při příležitosti stého výročí narození českého nábytkového designéra Jindřicha Halabaly. Současný ročník zaštiťuje Mendelova univerzita v Brně.

MARTINA HYKŠOVÁ

Fake news - infografika
Brněnští studenti bojují únikovou hrou proti fake news