Expozice Nové srdce Tuřan představila na tamní radnici projekty budoucích architektů. „Dohromady máme dvanáct návrhů, polovinu z toho dělali zahraniční studenti. Sklidili úspěch mezi odborníky i mezi laiky," zdůraznil proděkan pro vnější vztahy VUT Petr Šmídek.

Jak ukázaly diskuze s obyvateli, tamním chybí místa k setkávání. Nejdůležitější stavby pro městskou část, jako je radnice, kostel nebo škola, stojí mimo náměstí. „Studie jsou kvalitní a nabízí pohledy na to, jak pracovat s veřejným prostorem na náměstí," sdělil starosta Tuřan Radomír Vondra. Dále chce tuřanská radnice mezi projekty některý vybrat a nechat ho následně zpracovat do konečné podoby profesionálním ateliérem.

Sami studenti třetího ročníku architektury ocenili, že si mohli vyzkoušet práci na reálném projektu. „Získali jsme zkušenosti ve spolupráci s obyvateli a radnicí," zmínila jedna z budoucích architektek Lucie Mokrá. S lidmi z Tuřan se studenti vysokého učení potkali na několika diskuzích a jejich připomínky brali v potaz.

Pro radnici i studenty je spolupráce výhodná. „Komerční ateliér by jim studie zpracoval za vyšší částku," uvedl Šmídek. Do budoucna hledají obě strany cestu, jak dále spolupracovat na nových projektech. Starosta zmínil možnost úprav nedalekého Ivanovického náměstí.

Neotřelých nápadů studentů architektury a pohledů zvenčí si vedení Tuřan váží. Mezi návrhy zahraničních studentů byl i jeden inspirovaný tradičním tuřanským zelím. „Já jsem našla inspiraci v tamním kroji, který má rukávy zajímavě zdobené děrováním. Použila jsem podobný prvek na plechové fasádě," vysvětlila Mokrá. Jako jediná mezi ostatními účastníky navrhla využít prostor i k výstavbě bytů.

Veřejná setkání a výstava se podle starosty těší zájmu tuřanských obyvatel. „Rád se podívám na to, co vymysleli. Přijde mi zajímavé také srovnání toho, jak se s jedním problémem porvalo několik lidí. Je dobré mít z čeho vybírat, když už se má náměstí měnit," zhodnotil Brňan Petr Solanský.

Pokud si zájemci nestihnou prohlédnout expozici modelů a vizualizací, není to jejich poslední šance. „Výstavu na radnici zopakujeme odhadem do roka," nastínil starosta.