Vzpomínková akce brněnských vysokých škol započala o půl čtvrté odpoledne na náměstí Svobody hudebním a také divadelním vystoupením studentů Janáčkovy akademie muzických umění. Poté si příchozí zazpívali českou hymnu. “Společně zavzpomínáme na události z roku 1939, 1989 a ukážeme, že studentům není lhostejný stav a vývoj současné společnosti. Chceme odkázat na hodnoty, které jsou nám blízké,” uvedl za organizátory Michal Hořínek.

Studenti na Erasmu. Ilustrační foto.
Erasmus slaví kulatiny. Za studiem cestují tisíce studentů, počet zájemců roste

O dobových událostech na akci promluvil historik z Masarykovy univerzity Jiří Němec. “Listopadové události jsou svědectvím o touze mládí po pravdě a spravedlnosti. Obě události, které si připomínáme, dělí padesát let. Účastnili se jí dvě časově vzdálené generace studentů. Přesto mají leccos společného, šli hlavou proti zdi, proti režimu. Nakonec se jim svou upřímností podařilo strhnout celou společnost, aby nenáviděnou zeď moci zbořila,” řekl na místě.

Na historické události zavzpomínala i pamětnice Daruše Burdová, která se po válce dostala na světový kongres studentstva v Praze v roce 1945. “Nezapomenu na to nepřeberné množství studentů, kteří přijeli ze všech kontinentů poklonit se památce prvních studentských obětí. Ani vy nezapomeňte,” zdůraznila.

Kromě ní na akci promluvil například David Koller nebo nově zvolený rektor JAMU Petr Oslzlý. Od šesti hodin pak skupina vyrazila z náměstí Svobody na lampionový průvod, pochod provázelo několik zastávek s historickými komentáři. “Na každé zastávce vzpomínáme s Masarykovými historiky na události roku 1939 a 1989 a zapálíme svíčky na památku známým i neznámým obětem nacismu a komunismu,” uvedli organizátoři. Průvod později večer slavnostně zakončili na Kraví hoře.

Na jednom z domů ve vnitrlobloku Václavské ulice v Brně se objevila Stará radnice. Pohled na ni zdobí stará tramvaj zabudovaná do domu, létající krokodýl i vlajka v barvách Brna. Na zeď jinak nevzhledného domu pohled na radnici namalovali umělci.
OBRAZEM: Nevzhledný vnitroblok ožil. Zkrášlila ho malba Staré radnice i šaliny

Naladit se na téma oslav mohli v pátek lidé i v univerzitním kině Scala, kde promítali film České děti a také blok krátkých videí ze série rozhovorů s bývalými vězni svědomí v ČSR před rokem 1989.