Šest slavnostně oblečených oktavánů sedících pod státní vlajkou se nijak neliší od reálné volební komise. Povídají si, chodí si pro kávu, mužská část sedí u notebooku. „Sice je tu wifi, ale Facebook puštěný nemají. Vážně," komentuje jejich kolegyně. Čerstvě plnoletí studenti by po zkušenosti ze studentských voleb mohli zasednout i v reálně volební komisi. „Vše funguje jako u běžných voleb. Komise kontroluje průběh volby, poté spočítá lístky a výsledky odešle organizátorům z organizace Člověk v tísni," říká ředitel školy Karel Mikula.

Od běžných voleb se ty studentské liší minimálním věkem voliče. Volební právo má každý student, který oslavil patnácté narozeniny. „Občanky nekontrolujeme, stačí nám náš seznam voličů," říká jedna ze členek komise. Odlišné jsou i studentské volební lístky. Jejich velikost je poloviční a studenti kroužkují na jediném lístku pouze politickou stranu. Pro jednotlivé politiky se nehlasuje.

Ozývá se zvonek a po skupinkách příchází první voliči. Většině z nich ještě nebylo osmnáct let a tak jsou studentské volby jejich jedinou šancí projevit názor na politiku. „Ahoj. Jak se jmenuješ?" zní první otázka na příchozí. Poté se každého voliče ujme člen komise, který má v seznamu jeho jméno. Dál už vše pokračuje jako u běžných voleb. „S lístkem každý odejde za plentu, zakroužkuje stranu a lístek vhodí do urny," vysvětlují členové komise. Studenti berou volby vážně. Nikdo se však nestydí za svůj názor. Každá ochotně vysvětluje koho volil a proč. Ti plnoletí se bez výjimky chystají volit i v reálných parlamentních volbách. Skupinky studentů mezi sebou živě diskutují a probírají svou volbu. Za plentou stojí v jeden okamžik dokonce tři dívky. Jedna po druhé pak hází lístek do papírové krabice, která je po dva dny zapečetěnou volební urnou.

„Vše si studenti organizují sami. Já jim jenom pomáhám," říká jeden z učitelů Filip Kirchner. Jeho studenti se ho na studentské volby začali ptát už loni. Škola se tak do projektu zapojila už při prezidentských volbách. „Vyhrál u nás Karel Schwarzenberg, volební účast byla vysoko nad devadesát procent," dodává Kirchner.

Po dvaceti minutách končí přestávka a poslední opozdilci vhazují svoje hlasy do volební urny. Spěchají na další hodinu. Jenom komise zůstává.

Volební místnost se uzavřela včera v pravé poledne. Na Biskupském Gymnáziu zvítězila strana TOP09, pro tu hlasovalo 131 studentů. KDU-ČSL byla druhá se 115 hlasy. Třetí s velkým odstupem skončila Česká pirátská strana s 26 hlasy. Volit bylo osmapadesát procent studentů gymnázia starších pátnácti let. Po sečtení hlasů volební komise odeslala výsledky organizátorům, kteří měli na starosti celorepublikové výsledky Studentských předčasných parlamentních voleb.

LENKA KRUŽÍKOVÁ