V pronajatém bytě bydlí téměř tři čtvrtiny lidí studujících v Brně. Nejsou to ale jenom ti, kteří kvůli malé kapacitě nezískají ubytování na kolejích. Spoustě z nich škola pokoj přidělila, ale oni se raději odstěhovali do bytu s dalšími studenty. „První týden školy jsem bydlela na kolejích v Komárově. Bylo to tam katastrofální. Malinké, nevybavené pokojíky i kuchyňka, k tomu vysoký nájem," uvedla studentka knihovnictví na Masarykově univerzitě Jessica Exnerová.

Její slova potvrzují i další. „Za byt platím podstatně méně než za koleje, a přitom tam mám dvakrát víc místa a soukromí," řekla medička Lucie Caisová.

Mluvčí brněnských univerzit se shodují, že žadatelů o koleje je pořád stejně. A dostane se na všechny, kteří si počkají do podzimu. „Nabízíme čtyři tisíce lůžek a vždycky v létě se tu sejde o několik stovek žádostí více, než můžeme uspokojit. Ale postupně žadatelů ubývá, takže v říjnu a listopadu už se dostane na každého," uvedla například mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

ALŽBĚTA VEJROSTOVÁ
ZPRAVODAJOVÉ REDAKCE

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST