Do větší laboratoře se vejde čtyřiadvacet lidí, do menší dvacet. Obě budou sloužit k ekonomickým a sociálním experimentům. Ve třídě původně byly jen papírové bedny, které sloužily jako přepážky, aby studenty neovlivňovalo chování ostatních účastníků experimentu.

Mezi každým počítačem jsou desky, které učitelé podle potřeby ovladačem zasunou či vysunou. „Při experimentech je zcela nezbytná anonymita. Lidé v nich soupeří proti sobě. Nesmí vidět, jak se jejich soused tváří a už vůbec ne, co má na obrazovce,“ vysvětlil vedoucí oddělení pro strategii a projektovou podporu na fakultě David Póč.

Třiatřicetiletý Václav Matoušek ze Zlivi na Českobudějovicku v Brně vyvíjí a prodává sloučeniny, které zrychlují výzkum léků.
Výzkum léků urychluje chemik fluorem. Sloučenina pomáhá i proti rakovině, tvrdí

Na celý pokus dohlíží tutoři z vedlejší místnosti, z které mají přístup ke všem údajům v laboratoři.

Častým tématem ekonomických experimentů bývá placení daní. Účastníci jsou při nich postavení do reálných situací a z jejich chování je poté možné zjistit například pohled na současný systém odvodu daní.

První studenti si laboratoř vyzkoušeli minulý týden, plně se však do výuky zapojí až ten příští. Vybudování laboratoří stálo dvanáct milionů korun. Peníze škola získala od státu a z fondů Evropské unie.

JIŘÍ KRÁL

Soukromá společnost chystá stavbu pětipatrové polikliniky s parkovištěm vedle řečkovické školky v Měřičkově ulici. Rodiče dětí protestují.
Pětipodlažní polikliniku místo bývalých jeslí lidé odmítli. Přejí si raději byty