Nové prostory knihovny právnické fakulty v Brně na Veveří, která se při přestavbě zvětšila o víc než pět set metrů čtverečních, nabídnou studentům mnoho novinek. Budoucí advokáti či právníci využijí moderní vybavení včetně skenerů, promítaček nebo například biodynamické světelné soustavy. Pomocí lamp obstarává v knihovně přirozené světlo tím, že mění intenzitu a barvu osvětlení podle denní doby i ročního období.

Studenti se nové badatelny dočkali po šestnácti měsících. „Z otevření po rekonstrukci jsem nadšená. Konečně bude na právnické fakultě místo, kde se dá dobře učit," svěřila se například studentka Andrea Lančová.

Přestavba sice začala více než před rokem, dělníků na stavbě si však dlouhou dobu nikdo skoro ani nevšiml. Až poslední měsíc. „Knížky k tématům, na kterých pracujeme, jsou zrovna v právnické knihovně, která teď byla měsíc zavřená. Dost mi to zkomplikovalo učení, takže se mi hodně uleví," vysvětlila Lančová.

rekonstrukce Masarykovy univerzity
- 2015: Dokončení Centra podpory humanitních věd, bývalého traktu B2 včetně rekonstrukce knihovny na filozofické fakultě v ulici Arna Nováka.
- 2014: Dokončení Centra vzdělávání, výzkumu a inovací v informatice včetně rekonstrukce přilehlé fakulty informatiky v Botanické ulici.
- 2014: Dokončení Centra výzkumných institutů a doktorských studií a rekonstrukce knihovny ekonomicko-správní fakulty v Lipové ulici.
- 2013: Dokončení Centra pro výuku a výzkum v oblasti experimentální, systematické a ekologické biologie v kampusu Bohunice.
- 2012: Dokončení Centra pro výzkum toxických látek v kampusu
- 2008: Dokončení rekonstrukce areálu přírodovědecké fakulty v Kotlářské ulici

Rekonstrukce se netýkala pouze modernizace interiéru a vybavení knihovny. „Díky přestavbě se podařilo vyřešit hned dva problémy. Fakulta má knihovnu, která splňuje nároky na moderní zařízení tohoto typu a odpadly navíc potíže s vlhkostí, které měla na svědomí zastaralá kanalizace a celkové stáří budovy," upřesnila děkanka fakulty Naděžda Rozehnalová. Odkazovala přitom na fakt, že budova právnické fakulty pochází už z roku 1932.

Tehdy byla práva jediná brněnská fakulta, která měla k dispozici vlastní budovu. Při rekonstrukci se také našly zakládací listiny s podpisem Tomáše Garrigua Masaryka a základní kámen budovy. Originály listin budou uložené v univerzitním archivu. Kámen zůstal přímo v knihovně, aby byl přístupný všem návštěvníkům.

Přestavba a zvětšení knihovny, které se podařily díky propojení suterénního prostoru bývalé tělocvičny a původní knihovny, přišla na téměř pětašedesát milionů korun. „Většinu nákladů na rekonstrukci a pořízení nového vybavení zaplatila fakulta z dotace rozvojového programu ministerstva vnitra. Zbytek šel přímo ze zdrojů fakulty," vysvětlila mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Otevřením ústřední knihovny končí podle rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka období velkých oprav. „Těším se, až práce univerzity přejde z fáze výstavby zpátky k práci, na kterou by se měla škola soustředit nejvíc, a to je vzdělávání," sdělil Bek.

V posledních pěti letech se Masarykově univerzitě podařilo dovést do konce šestici projektů, které pomohly různým fakultám. Mezi největší z nich patří například univerzitní kampus v brněnských Bohunicích. Důležitá byla také dostavba fakulty informatiky v Botanické ulici. Její součást byla i stavba moderní pětipatrové budovy s učebnami, datovým centrem a vědeckotechnickým parkem, který má podpořit spolupráci informatiky s průmyslem.

V posledních letech prodělala modernizaci a rozšíření také pedagogická fakulta v ulici Poříčí. Filozofická fakulta v ulici Arna Nováka se zase může těšit z modernizovaného areálu, kde přibylo mimo jiné zázemí pro výzkumné týmy a stejně jako na Veveří tam dělníci rekonstruovali knihovnu.

Celkem použila Masarykova univerzita na tyto projekty víc než pět a půl miliardy. Peníze získala z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.

I když už je většina oprav u konce, univerzita má ještě další plány. Patří k nim pokračování oprav na filozofické fakultě nebo stavba simulačního centra pro mediky v kampusu. „Pokud jde o akce, na které jsou aktuálně přidělené peníze, tak dokončením rekonstrukce právnické fakulty končí etapa větších investic. Nevylučuji ale, že se v následujících pěti letech nebude stavět. Vše záleží na tom, jestli získáme peníze na další projekty," upozornila mluvčí Masarykovy univerzity Fojtová.

KAREL SELINGER