Na cestě ze španělské Sevilly do Brna polovina dámských večerních šatů zmizela na druhé straně Evropy. „Čekali jsme do poslední chvíle, ale nakonec jsme se museli smířit s tím, že vám tuto úžasnou mozaiku elegance promítneme na fotografiích. Máme zprávy o tom, že tyto šaty jsou právě v Belgii,“ omlouval se pozvaným hostům moderátor Jan Čenský. „Mistra jsme museli dlouhou přemlouvat, aby ukázal alespoň šest zbylých rób,“ dopověděla příběh Klára Doleželová, která večer uvedla v černých odvážných šatech od Liběny Rochové.

Právě kolekce Dialog od této brněnské rodačky odstartovala třicátý ročník největších módních veletrhů ve střední Evropě. Ženy mohou být spokojené: moderní jsou stále klasické střihy v černo – bílé barvě. Největší potlesk ale vzbudily červené papírové šaty na africké modelce.

„Když se řekne móda, tak mě – zemitému muži – se vybaví žena. My muži si nejdříve všimneme právě oblečení, pod kterým vidíme ty nejkrásnější představy,“ uvítal hosty primátor Brna Roman Onderka.

Jubilejní ročník si pochvalovala i první dáma Livia Klausová. „Móda mě fascinuje. Pokud bych měla postavu jako modelky na molu, tak bych si s chutí oblékla všechny šaty,“ usmívala se prezidentova žena.

Liběna Rochová zase nostalgicky vyprávěla o Brně. „Je to můj domov. A protože je pro mě rodina stále na prvním místě, tak by mě ani nenapadlo stěhovat se jinam. New York mě inspiruje, v Praze tvořím a v Brně žiju,“ řekla Rochová.

Módní show, která přinesla ochutnávku trendů pro příští jarní a letní sezónu se nesla ve stylu ženské elegance a plnosti. Africká kolekce E. Daniely dokonce plné ženské tvary vtiskla do svého motta. „Na pódium přichází stará dobrá africká matka,“ uvedla pestrou show Doležalová. Muži se nevíce zavrtěli ve chvíli, kdy na molo vpluly modelky ve spodním prádle od belgické značky Marie Jo.

„Nejvíce mě zaujalo představení od OP Prostějov. Hravé předvedení mužských šatů mě rozesmálo. Radost mi udělaly také nápady ze salonu E. Daniely,“ řekla Eva Staňková, která se účastnila slavnostního rautu.