Největší sucho za posledních dvanáct let sužuje jižní Moravu. Trápí hasiče, zemědělce a také zahrádkáře. Některé obce na doporučení Povodí Moravy už v minulém týdnu zakázaly malým odběratelům čerpat vodu z řek. „Mnoho moravských potoků totiž vyschlo a řeky už jsou na deseti procentech obvyklého červencového stavu," odůvodnil rozhodnutí generální ředitel povodí Jan Hodovský.

Zákazu se bojí i Brňané ze zahrádkářských kolonií na březích řeky Svratky či Svitavy. „Už tak vše kvůli vysokým teplotám usychá. Pitnou vodu, za kterou platíme velké peníze, nechceme na zalévání užívat. Řeka je tak jediná možnost, jak úrodu zachránit," řekla Jana Potocká, která má zahradu v Žabovřeskách.

Podle ní ze Svratky čerpá velká část tamních zahrádkářů. „Řada z nich sice vlastní studny, ale ani ty všechno nezachrání. Čerpadlo má tak v řece každý třetí z nás," upozornila zahrádkářka.

Vážnost situace potvrdil i předseda českých zahrádkářů Stanislav Kozík. „Nebylo jak nachytat dešťovou vodu na zalévání, protože téměř nepršelo. Zákaz odebírání vody z řek by tak mohl být pro řadu lidí osudný," shrnul Kozlík, podle kterého jižní Morava patří mezi nejpoškozenější regiony v České republice.

Brněnský magistrát zatím k zákazu odběru nepřistoupil. „Ani v jedné z našich řek totiž průtoky ještě nedosáhly na hranici sucha," uvedla Taťána Nováková z odboru vodního a lesního hospodářství.

Ten však situaci nadále pozorně mapuje. Pokud hladina klesne jen o několik centimetrů, dostane se právě pod zmíněnou hranici sucha. „Pak k omezení nejspíš přistoupíme," dodala Nováková.

Podle meteorologů zatím situace na brněnských tocích není kritická. „V nejbližších dnech navíc očekáváme víc strážek. Voda musí někam odtéct a jakýkoli déšť hladiny řek mírně pozvedne," uvedl meteorolog Petr Münster.

Po celý týden budou teploty na jižní Moravě kolem pětadvaceti stupňů, již o víkendu se ale tropické počasí vrátí. Rtuť teploměrů se znovu vyšplhá nad třicet stupňů.

I přes slibovaný déšť mají zahrádkáři dál obavy. „Půda je extrémně vyprahlá a jedna průtrž mračen to nezmění. Pokud nám úřady seberou vodu z řek, nebude čím zalévat a rostliny, které pěstujeme i několik let, odumřou," poznamenal brněnský zahrádkář Ivan Kašpar.

Výraznému poklesu hladiny ve Svratce podle jundrovských zahrádkářů brání i Brněnská přehrada. „Je jen pár kilometrů proti proudu. Reguluje přísun vody, tak snad nebude žádný problém," podotkla Marta Cupáková.

Podle Kašpara se sucho ale zásadně podepsalo na kvalitě vody a tím také na množství ryb. „Naposledy jsem něco chytil na konci května. Od té doby je sucho, ve vodě chybí kyslík a ryb ubývá," zhodnotil zahrádkář.

To se zatím vodohospodáři snaží řešit právě upouštěním vody z přehrad. Zákaz odběru pro zahrádkáže podle nich ale také výrazně pomůže.