Bez vody není život. Nebo se mu přinejmenším těžko daří. Své o tom ví myslivci a ochránci životního prostředí, kteří v těchto dnech sledují dopad sucha na zvěř v otevřené krajině. Jejich snaha o pomoc přírodě navíc často naráží na lidskou bezohlednost.

Z původní krajiny Brněnska už dávno zmizela většina mokřin, drobné potůčky skončily v potrubích pod zemí. Již tak dost suchá krajina je však po několikatýdenním suchu přímo vyprahlá. „Výskyt drobné zvěře v takové krajině omezuje nedostatek vody. Myslivci proto budují napajedla, ve kterých se může zachytit dešťovka nebo je tam možné vodu přivézt, když dlouho neprší,“ vysvětlil Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty.

Myslivci však podle něj na řadě míst narazili na největšího nepřítele ostatních živočichů. Tím nepřítelem je člověk. „Napáječky, stejně jako jiná myslivecká zařízení, se stále častěji stávají terčem vandalismu. Mnohá žlabová napajedla skončila rozbitá. Foliové nádrže, které zachycují dešťovou vodu, zase lidé schválně propichují,“ postěžoval si Šilha.

Největší vliv na stav krajiny mají podle ekologů zemědělci. „Obdělávají obrovské rozlohy půdy, která je dnes totálně vysušená. Víme o řadě míst, kde se dostává blízko povrchu spodní voda a mohly by tam být mokřiny. Ale oni vždy znovu a znovu zaorávají, i když jim tam stejně nic nevzejde,“ řekl Vlastislav Peitl z občanského sdružení Manner, které se věnuje krajině Litenčické pahorkatiny.

Jeho spolek se proto snaží budovat takové krajinné prvky, na které zemědělci nemohou. „A to jde jedině vlastnicky. Například se dohodneme s vlastníkem, který je nakloněný přírodě, aby vyňal svou parcelu ze zemědělského obdělávání a dal nám ji k zalesnění nebo třeba vykopání malé nádržky,“ vysvětlil Peitl.

Nedávno tak vzniklo malé biocentrum u Rostěnic na Vyškovsku. Kvůli suchu mají problémy i lesníci, kteří se obávají velkých ztrát mezi vysazenými stromky. „Ideální je vsadit stromky hned po tání posledního sněhu do vlhké hlíny. Když pak ale několik týdnů neprší, ujímavost se prudce snižuje. K obloze vzhlížíme s obavami,“ potvrdil Pavel Mauer ze Školního lesního podniku Křtiny.

Meteorologové mají pro přírodu i její ochránce alespoň částečně příznivé zprávy. Podle předpovědi by se mělo o víkendu ochladit a začít pršet. Množství srážek, kterých během dubna spadlo jen čtrnáct procent obvyklého množství, se ale jen tak nenastřádá.