Po odpolední obloze se honí mraky a ulicemi Brna profukuje nedělní podzimní vítr. Lidem procházejícím se po náměstí Svobody to ale nevadí. Zatímco jedni čekají pod pódiem na hudební vystoupení, další si vychutnávají opékané klobásy a chlazené pivo. Nakonec se i počasí umoudřuje a desáté jihomoravské dožínky mohou začít.

Úderem druhé hodiny odpolední se akce rozjíždí. Úvodní slovo si bere jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Vážení občané, vítejte. Jsem velmi rád, že pozvání přijali i někteří členové vlády. A já je nepustím z pódia, dokud jižní Moravě každý z nich neslíbí aspoň jednu věc," zní z reproduktorů hejtmanův hlas.

Chybí už jen Čepek

Zatímco někteří souhlasně pokyvují hlavou, najdou se i takoví, kterým politika v neděli vadí. „Ať si to nechají. Člověk si vyjde pobavit ven a místo toho poslouchá tyhle plky. Je vidět, že je zase před volbami," rozčiluje se asi šedesátiletý muž s fotoaparátem.

Nakonec mávne rukou a jde k historickému hasičskému autu značky Austro Daimler z třicátých let minulého století. Snímek ale pořizuje velmi těžko. Do dálky zářící červený stroj je totiž doslova obsypán dětmi. „Mamí, vyfoť mě prosím," volá nadšeně šestiletý Matouš Juhan a leze za volant.

Matka ho musí krotit. „Tam nesmíš, to by tě páni hasiči hnali," vysvětluje zklamanému chlapci. Ten nakonec pochopí a leze dolů.

Kolem půl třetí už se baví všichni. Z reproduktorů u pódia zní tóny lidových písní, které jsou slyšet daleko do okolních ulic. Živo je i na vedlejším Moravském náměstí. Do akce se právě chystají dobrovolní hasiči, kteří přivezli další historickou techniku. Stará stříkačka tažená koňmi budí ještě větší pozornost než další dva červené veterány stojící vedle. „To je jak z Postřižin. Tady už chybí jenom Petr Čepek," pobaveně komentuje skupinu mužů v bílých uniformách a černých helmách manželský pár.

Hlavní centrum zábavy ale zůstává pořád na náměstí Svobody. Zvlášť u dětí bodují dva ohromné zemědělské stroje, viditelné ze všech stran náměstí. Spousta z nich vidí kombajn poprvé v životě. „Tohle jezdí po poli, seká to obilí a z něj se pak vyrábí chleba," popisuje jeden z otců svému synovi účel žluté obludy.

Ještě víc lidi přitahuje čtyřkolový zemědělský tahač. Jeho mohutnost budí respekt. Vždyť jen pneumatika je vyšší než průměrný dospělý člověk. U schůdků do kabiny se tvoří fronta dětí, které se po nich chtějí vyšplhat a podívat se dovnitř.

Až z Ameriky

Jsou ale i lidé, kterým technika moc neříká. Na náměstí se přišli najíst a napít. „Do Brna jsem se přijel podívat za kamarádem a ten mě sem vytáhl. Jsem velmi rád, že zase vidím něco nového. U nás doma sice také oslavujeme, takhle velké akce ale nemáme," uznale pokyvuje hlavou osmatřicetiletý Frank Jeffroski z americké Iowy.

Uchvátilo ho hlavně jídlo a pití. „Takhle dobré pivo u nás nemáme, to vaše je parádní," usměje se a s chutí se napije z kelímku.

Akci narušuje pouze hlouček bezdomovců na lavičkách. Jeden z nich se snaží od návštěvníků dožínek vyžebrat cigarety nebo drobné mince. V jednu chvíli to vypadá, že se s jedním z oslovených začne prát. Nakonec ale zakročí strážníci.

Jeffroski na akci oceňuje atmosféru. „U nás je na všem vidět, že je to pro peníze. Tady mám pocit, že to lidé dělají prostě kvůli tomu, že se chtějí bavit. A to je fajn," říká.