VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sushi v menze není vtip

Brno - Žije jídlem, a to doslova. Už od narození si přál být kuchařem, vařil ve vyhlášených hotelích, pro brněnské studenty vymýšlí speciality. Jaroslav Vaněk je kuchař specialista. Díky němu se v menze připravuje losos nebo například sushi.

22.1.2008 1
SDÍLEJ:

Kuchař Jaroslav VaněkFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Vmenze Vinařská pracuje už patnáct let. „Práce mě naprosto baví a naplňuje, je náročná, ale nese své ovoce. Na kuchaři jde totiž poznat, když ho vaření přestane bavit,“ myslí si odborník na dobroty.

Třiatřicetiletý kuchař specialista se snaží studentské obědy zlepšit. „Dříve se vmenze vydávaly tři jídla, student dostal řízek a nazdar. Dnes se snažíme nabídnout patnáct až dvacet jídel denně do menzy a bufetů, pro které vaříme. Měníme ivaření a technologie. Přišel jsem zhotelu a snažím se prosazovat to, co jsem se tam naučil,“ vzkazuje Vaněk. Podle jeho motta se dá zdrahých přísad vařit levně. „Chci vařit iexotické pochoutky, které si mohou studenti dopřát,“ dodává.

Vsezóně vaří tým na Vinařské až dva a půl tisíce obědů. Ráno specialista předchystá všechny ingredience a maso a rozvaří ostatním obědy. Kromě toho zařizuje kuchař Vaněk cattering. „Připravujeme pohoštění například pro firmy, svatby nebo konference. Je to práce navíc, ale já tu vybíjím kreativitu,“ dodává Vaněk. Podle něj se teď gurmáni rádi vrací ktradičním jídlům. „Musíte je ale originálně připravit a samozřejmě nazdobit. Například kachnou nikoho neurazíte, kachna vsýrové nebo vmedové krustě či se sušenými švestkami je pak lahůdka,“ vystihl kuchař.

Vaněk se vyučil vhotelu Morava, Voroněž a Slavia. Loni vyhrál také druhou cenu vprestižní soutěži vysokoškolských kuchařů. Přesto je skromný a soutěžení jej nebaví. „Nejsem příliš ambiciózní. Byl to ale důkaz, že něco dokážu,“ vzpomíná na úspěch kuchař.

Kuchařinu Vaněk neopouští ani doma. „Vždyť sní vyrůstám odmalička, rodiče měli hospodu,“ usmívá se odborník. Přes týden už plotny pod hrnci doma nerozehřívá. Ovíkendu ale usporáku kouzlí. „To vždycky nechám ženu lenošit dlouho vposteli a vařím oběd,“ prozrazuje. Vaření je jeho láska ikoníček. „Baví mě také práce se dřevem. Když mám chvíli pro sebe, stavím chatku,“ dodává.

Zbytek rozhovoru vám přinese středeční vydání Brněnského deníku.

 

22.1.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jak vybavit malý dětský pokoj?

Přes deset tisíc předmětů z padesátých až osmdesátých let si lidé prohlédnou od dubna příštího roku v brněnském obchodním centru Futurum. Jedenatřicetiletý Radim Blaško tam chce otevřít jedno z největších retro muzeí tohoto druhu v České republice.
6

Otevře největší retro muzeum v republice. Sběratelem se stal při zařizování bytu

Další omezení. Výměna parovodů, opravy kanalizace zkomplikují dopravu po Kolišti

Brno – Po ukončení prací v brněnské Křenové ulici si řidiči aut oddechli. Ale jen na chvíli. Od pondělí navážou dělníci výměnou parovodů za horkovody v Kolišti.

Po ulici chodil s větví a tvrdil, že je na Slovensku. Muž skončil na psychiatrii

Brno – Starší muž, který se procházel po Sokolově ulici v Brně s větví v ruce, upoutal v sobotu odpoledne pozornost strážníků. Když k němu přišli, tvrdil jim zmatený muž, že je na Slovensku.

AKTUALIZOVÁNO

Čelní srážka dvou aut si vyžádala pět zraněných a zablokovala silnici I/43

Černá Hora – Zvýšit opatrnost by měli řidiči, kteří aktuálně projíždějí okolo Černé Hory. Na silnici I/43 se po nedělní půl čtvrté odpoledne srazila dvě osobní auta a tvoří překážku v provozu.

ONLINE ROZHOVOR: Ptejte se ředitele Českého rozhlasu Brno Jaromíra Ostrého

Jižní Morava – Před čtyřmi lety se vrátil do Brna z pozice šéfredaktora Dvojky Českého rozhlasu. Jako ředitel Českého rozhlasu Brno má za sebou čtyři roky bez přestávky a teď právě pracuje na rozdělení brněnského a zlínského studia.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT