VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šváb na talíři? Luxusní pochoutka

Brno - V kterékoli restauraci by červi na talíři znamenali skandál a okamžitou reklamaci. Ne však v brněnské restauraci Noem arch. Tam si hosté za hmyz v jídle pořádně zaplatí. Jako jediní v České republice ho totiž mají na jídelním lístku.

30.7.2008
SDÍLEJ:

Všichni Brňané budou moci ochutnat netradiční kulinářské speciality.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Chichen Itza. Tak se jmenuje jediný dezert, při jehož konzumaci budou hostům v puse křupat hmyzí nožky. „Je to karamelový pudink se zkaramelizovanými cvrčky. Zdobíme ho pak oplatkem s moučnými červy,“ popsal svůj výtvor cukrář restaurace Petr Ocknecht. Ten začal vařit hmyz před šesti lety.

S nápadem nabídnout tato jídla hostům restaurace přišel letos v červnu. „Vždycky pořádáme takzvané plavby. Věnujeme se kuchyni určité oblasti. Teď je to Karibik, kde je hmyz na jídelníčku běžný. A navíc je to zdravé,“vysvětlil Ocknecht, proč netradiční surovinu zavedl.

A Brňanů, kteří se nebojí exotickou lahůdku ochutnat, je prý dost. „Děláme aspoň jeden dezert denně. Někteří to zkusí ze zvědavosti, ale měli jsme i hosta, který zavolal, že chce cvrčky, a za půl hodiny už je měl na talíři,“ poznamenal kuchař.

Cvrčky a moučné červy si vybral proto, že je jich u nás dostatek a nemusí se dovážet. „Chovatelé hmyzu v Brně jsou jedni z nejlepších v celé Evropě. Vždycky jim zavolám, že potřebuju třeba cvrčky, oni jich pár od ostatních oddělí a krmí je banánem a zeleninou. Jsou pak chutnější,“ uvedl Ocknecht, kde hmyz shání.

Dezert je zatím jediným pokrmem z hmyzu, který restaurace Noem arch nabízí. Na podzim z nich však kuchař chystá vařit celé menu. „Ještě nevíme přesné složení, ale určitě do toho dám kukly bource morušového a moučné červy. A stoprocentně najdou hosté na talíři také nějakého švába,“ usmívá se cukrář. Hmyzí nabídku najdou hosté opět v rámci zvláštních menu.

Zda se jídla ze švábů objeví i dlouhodobě ve stálé nabídce jídelního lístku, rozhodnou zákazníci. „Pokud jim bude chutnat a budou si hmyz dávat často, budeme z něho vařit stále,“ doplnil Ocknecht, podle kterého je na vaření hmyzu problematická jen jedna věc. Neobvyklá potravina se nesmí rozprchnout po kuchyni.

Autor: Vendula Jičínská

30.7.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tabulka s informací o restaurování v roce 1987
1 3

Na zdi radnice jsou vyobrazení nacisté

Na Kolišti unikal plyn. Policie musela řídit provoz.

V centru Brna unikal plyn. Dvě hodiny kvůli tomu bylo uzavřené Koliště

Myslel si, že se vrací zloději a vytáhl samopal. Nestřílel důvodně, rozhodl soud

Jižní Morava – Domníval se, že se pachatelé vracejí. Na přijíždějící auto proto začal střílet ze samopalu. Za pokus o těžké ublížení na zdraví udělil soud čtyřiačtyřicetiletému Karlu Podešvovi ze Znojemska tříletou podmínku. Pokud ji poruší, půjde na dva roky do vězení. Proti rozsudku okresního soudu ve Znojmě obhajoba podala odvolání. Ve čtvrtek proto případ z loňského prosince znovu řešil Krajský soud v Brně. Dřívější rozsudek potvrdil.

Znásilnil mě, stojí si dcera za svým. Krajský soud nevinu otce potvrdil

Brno – Osahával mě, strkal mi jazyk do pusy a pohlavně mě zneužil, tvrdí v současné době už plnoletá žena z obce na Brněnsku. Osočila z toho svého devětačtyřicetiletého otce. Soud jej však zprostil viny. Proti rozsudku Okresního soudu na Brněnsku se odvolala státní zástupkyně Andrea Ulvrová. Soulož mezi příbuznými proto ve čtvrtek projednával Krajský soud v Brně. Odvolání zamítl.

Mladí kuchaři otestovali své dovednosti. Při vaření s italskými mistry

Brno /FOTOGALERIE/ – Marcipánové dorty, křupavá pizza i lahodné koktejly. Lidé z Brna se mohli při dni otevřených dveří podívat, jak studenti z Odborného učiliště v brněnské Lomené ulici vaří bok po boku se zkušenými italskými šéfkuchaři.

V brněnské zoo se narodila dvě levhartí mláďata. Po sedmnácti letech

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Významného chovatelského úspěchu dosáhla brněnská zoo. Po sedmnácti letech se v noci z 20. na 21. listopadu narodila dvě mláďata levharta cejlonského.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT