Lidé si v areálu kromě klasických hradních sálů pronajmou například místnosti ve sklepení, kousek amfiteátru nebo nádvoří. Z kulturní památky se tak stane moderní obchodní a zážitkový dům. „Zájemci si můžou vybrat libovolnou parcelu, kterou si pronajmou na libovolnou dobu a po dohodě si ji upravit, dál pronajímat nebo sami užívat pro obchod, služby nebo divadlo,“ uvedl vlastník František Zoubek na webu Svět sdílení.

Prostory středověkého hradu nabízí mimo jiné alternativní způsob bydlení. V moderněji zařízených pokojích nebo apartmánech si tak může ustlat prakticky kdokoliv. „Sama si nedokážu představit, že bych někdy měla bydlet na hradě, ale je to zajímavý projekt. Pro svatby nebo oslavy by uplatnění najít mohl,“ komentovala netradiční záměr třeba Šárka Koutná.

Dříve hrad, dnes zámek Dolní Kounice nabízí současný vlastník k bydlení, zvažuje i prodej.
Kupte si celý zámek, nebo jen byt. Majitel řeší osud památky v Dolních Kounicích

Původně se jednalo o gotický hrad, který byl v šestnáctém a sedmnáctém století přestavěný na renesanční šlechtické sídlo. Dodnes mu však zůstaly pevnostní prvky. Nachází se nedaleko známé zříceniny kláštera Rosa Coeli, zároveň figuruje na seznamu kulturních památek.