Starý zvyk zopakoval včera ve svatopetrské katedrále také brněnský biskup Vojtěch Cikrle. „Je to symbol hluboké pokory, a tu si musíme každoročně připomínat,“ vysvětluje mluvčí biskupství Martina Jandlová.

Současně se ve všech kostelích odmlčely zvony, podle lidového podání „odlétly do Říma“. Jejich třídenní mlčení má symbolizovat utrpení Spasitele. Kovová srdce zvonů se rozezní zase až na Bílou sobotu.

Na mnoha místech si včera mohli dát lidé „košer“ jídlo, ve kterém podle tradice nesmí být maso a je pokud možno zelené. „Dnes jsme v menu nabídli špenát, který obvykle nevaříme. Jde nám o udržování tradice, i když se zbytkem to nepřeháníme a nebudeme ani plést mrskačky,“ řekl majitel restaurace Veselá vačice Raid Kahwaji.

K zelené barvě omáček sáhli také ve vegetariánské jídelně Haribol, kterou provozují lidé z hnutí Haré Kršna. „K nám přišla spousta křesťanů, která povinnému půstu moc nedala a tak to chtějí napravit alespoň poslední den. Takže máme vždycky jistotu, že dorazí i ti nejpokleslejší,“ směje se Ladislav Ujobágy, který v jídelně obsluhuje. Dodává, že ctitelé Kršny mají ke křesťanům velmi blízko.

Z úplně jiného konce vzali připomínku Zeleného čtvrtku návštěvníci brněnských hospod. Do sto šedesáti z nich jeden brněnský pivovar dodal speciálně uvařenou dávku Zeleného piva. Přilákalo stovky zájemců, kteří jinak pijí pivo „zlaté“. „Vaříme ho velmi starou tradiční technologií z moravského sladu, českého chmele, vody z podzemních vrtů s vysokým obsahem minerálů a ochucené zvlášť vybraným likérem,“ poodhaluje roušku tajemstí okolo přípravy netypického moku vrchní sládek pivovaru Petr Hauskrecht. Podle něj pak pivo ještě dozrává v původních, přes jedno století starých ležáckých sklepích při teplotě jednoho až dvou stupňů Celsia.

Speciálního piva připravili pracovníci pivovaru na šest stovek hektolitrů. Předešli tak loňským problémům, kdy nebylo na mnoha místech k dostání. Po celé jižní Moravě narazili sudy se zvláštním obsahem v téměř osmi stech padesáti hospodách a restauracích.