V brněnské restauraci Jedna báseň zbývá k rezervaci posledních několik míst. Ceny tam zůstaly stejné jako v uplynulém roce, za svatomartinské menu o čtyřech chodech pro jednu osobu tam zájemci zaplatí necelých sedm set korun.
„Výrazný cenový skok nastal předloni a loni, kdy se zdražovalo o nějakých sto padesát procent. Co se týče rezervací, shánět něco teď je už trochu s křížkem po funuse. Máme zarezervovaných osmdesát stolů a volných míst už je opravdu jenom pár. Chystáme standartní svatomartinské menu s husími specialitami,“ řekl Deníku jednatel restaurace Martin Chlumecký.
Už příští týden si tam lidé vychutnají například paštiku z kachních jater s koňakem a portským vínem, husí vývar se zeleninou restovanou na másle, konfitované husí stehno v rozmarýnovém sádle nebo čokoládovou pěnu s ovocem.
Podobnou situaci hlásí také pracovníci oblíbeného podniku U Tomana na náměstí Svobody. Zdražovat se v letošním roce nechystají. „Stůl se ještě zarezervovat dá. Připravujeme speciální svatomartinské menu z předkrmu, polévky, hlavního chodu a dezertu. Velké zdražení nastalo loni, od té doby se ceny drží na podobné úrovni,“ vysvětlil tamní manažer Met Talanda.
Časově limitované rezervace nabízejí v brněnské restauraci Na Knoflíku. Hosté podnik navštíví vždy na dvě hodiny, a to proto, aby personál stihl obsloužit co nejvíce zákazníků. Rovněž v tomto případě zaplatí lidé za občerstvení podobně jako loni, restaurace nabízí hned dvě různá menu. Dražší varianta s pečeným hustím stehnem vyjde na bezmála šest set korun, levnější o dvě stě korun méně.
Na křupové huse si pochutnají v sobotu 11. listopadu lidé ve Valticích na Břeclavsku. Více se dočtete ZDE.
Nedostatek zájemců zatím trápí třeba znojemskou restauraci Slepičák. Ačkoli tam každoročně svatomartinské menu připravují, v letošním roce zatím nemají jedinou rezervaci. „Moc nevím co se děje, vůbec letos nevidím boom, který bývá obvyklý v tomto čase. Snad se to zlepší. Oproti minulému roku jsme dokonce zlevnili,“ potvrdil Deníku jeden z tamních pracovníků.
Pro domácí přípravu tradičních pochoutek nabízejí speciální sortiment také některé supermarkety. Například v Kauflandu pořídí lidé kilo mražených husích prsou za tři sta třicet korun. „Stejně jako každý rok nechybí v nabídce svatomartinská husa. Od středy budeme mít mraženou celou husu a také mražená husí prsa a stehna. Zákazníci se mohou těšit i na svatomartinská vína,“ sdělila za supermarket Renata Maieri.
Pokud si však Jihomoravané chtějí pořídit svatomartinskou husu od chovatele, mnohdy narazí. Velká část míst hlásí beznadějně vyprodáno. „Husy jsme měli zamluvené už týdny dopředu, zájem byl stejný jako v loňském roce. Kvůli cenám krmných směsí, energií a podobně jsme zdražili asi o čtvrtinu. Rezervace je v ideálním případě potřeba řešit už v srpnu,“ zareagoval ředitel Rybářství Hodonín Jiří Janoštík, jehož firma se kromě ryb zaměřuje také na chov drůbeže.
Stejná situace panuje na farmě Rohozenská husa na Jihlavsku. „Je nám velice líto, ale pokud jste zavítali na naše webové stránky s cílem zakoupit vykrmenou kachnu, kuře nebo husu, musíme bohužel oznámit, že jsme již kompletně vyprodaní. Opravdu nyní nemáme o nabídnout a budeme se těšit v další sezóně. Všem, na které se nedostalo, se velmi omlouváme,“ napsali na svém webu.