Ten na sebe nenechává dlouho čekat a v doprovodu bubeníků směřuje k bráně katedrály. „To je ale velká flaška," podivuje se asi šestiletý chlapec pětilitrové láhvi, kterou svatý Martin v podání herce Martina Krause drží v rukou. Je v ní Svatomartinské víno, které přinesl k požehnání.

Zvuk varhan se mísí s bubnováním, zatímco procesí v čele se svatým Martinem vstupuje do přeplněné katedrály. „Ať je toto víno znakem milosrdenství a ti, kteří tento nápoj budou pít, ať jsou provázeni moudrostí," začíná kněz své žehnání nad klečícím Martinem.

Poté, co je víno řádně požehnáno, spěchají lidé před katedrálu, kde už si svatý Martin stihl obstarat svého bílého koně. Ten netrpělivě přešlapuje. „Vyrážíme na náměstí," hlásí do telefonu jeden z bubeníků. Vlajky s moravským znakem, které se tyčí nad slavnostním průvodem, se začnou pomalu sunout Biskupskou ulicí.

Kůň poprvé zastavuje na Šilingrově náměstí, kde si průvod děla krátkou přestávku. „Chaso, zazpíváme si," vyzývá bubeník muzikanty. K nim se přidává i část přihlížejících a vzduchem se rozeznívají slova známých lidových písní.
Jak se průvod blíží k náměstí Svobody, lidí, kteří svatého Martina přišli doprovodit, přibývá. Zpívají, jedí koláčky a fotí si Martina Krause, který si svou roli náležitě užívá.

Největší očekávání je ale přímo na náměstí Svobody, které je už plné milovníků vína. Jejich pohledy směřují k ulici Zámečnická, odkud průvod na náměstí přichází. „Už ho máme tady. Přivítejte svatého Martina," vyzývá moderátor.
Zanedlouho už herec zdraví všechny přítomné z pódia. Přesně v jedenáct hodin dopoledne pak pozvedá velikou láhev plnou Svatomartinského vína. „Já ti přeju, aby si mělo dobrou barvu, jiskru, chuť a vůni. A aby si bylo zkrátka povedené," říká svatý Martin a slavnostně láhev otevírá.

Lidé, z nichž už většina drží malé skleničky se svatomartinským logem, se tlačí blíže k pódiu, aby si nechali nalít přímo od svatého Martina. Pětilitrová láhev se ale zdá být bezedná a hercovi po chvíli vyráží pot na čele.

Když konečně ze slavnostní láhve vytečou poslední kapky oblíbeného mladého vína, lidé se začínají vracet k bílým stanům a stánkům. Ty lemují celé náměstí Svobody. Koštovat ze sto druhů Svatomartinského vína zde budou lidé až do večerních hodin. Hrát jim k tomu bude cimbálová muzika a od druhé hodiny odpoledne také skupina Neřež. „Kdo úterní košt nestihne, má příležitost i v následujících třech dnech, protože hody na náměstí Svobody pokračují až do pátku 14. listopadu," uvádí zástupce organizátora Svatomartinských trhů Eva Krhánková.

TOMÁŠ KÁRA