Jeden praktický lékař pro dospělé. Dětský lékař žádný. K zubaři nebo gynekologovi až do Brna. Tak vypadá situace v Babicích nad Svitavou. „Pokud má člověk auto, k většině lékařů se dostane tak do půl hodiny. Pokud ho ale nemá, je to komplikované," řekla Eva Klučková, která v obci nedaleko Brna bydlí.

Podobně jsou na tom i další vesnice a menší města na Brněnsku. Právě těm má podle ministerstva zdravotnictví pomoci připravované nařízení vlády. „Bude jim garantovat dostupnost péče," vysvětlil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Návrh se ovšem nelíbí svazu pacientů. Jeho zástupci si minulý týden dokonce stěžovali u ombudsmana. „Na podzim ministerstvo navrhovalo dojezdovou vzdálenost do pětadvaceti minut. Pak to najednou bylo čtyřicet a nyní, po našich připomínkách, je v návrhu pětatřicet minut. Nikdo nám však není schopen říct, na základě čeho jsou tyto časy stanoveny," vysvětlil nespokojenost prezident svazu Luboš Olejár.

Svaz požaduje návrat k pětadvaceti minutám. „Podle nás by bylo ideálních dvacet minut, jsme ale ochotní souhlasit i s pětadvaceti," podotkl Olejár. Dodal, že pokud v nařízení vlády zůstane číslo pětatřicet, hrozí řídnutí sítě lékařů.

Podle mluvčího brněnského magistrátu Pavla Žáry se Brňané úbytku lékařů bát nemusejí. „Jejich počet nyní vysoce překračuje průměr. Nepředpokládáme, že by v síti lékařů nastaly nějaké výrazné změny," sdělil.

Nařízení se zatím příliš nebojí ani například v Javůrku na Brněnsku. „V obci sice lékaře nemáme, ale ti, ke kterým jezdíme, nejsou moc daleko. K praktickému i dětskému lékaři nebo k zubaři se dostaneme asi za dvacet minut," řekl starosta  Karel Jobánek.

V novém nařízení se mluví také  o dostupnosti nemocnice či psychiatra. „V Brně jsem kolem čísel ale zatím žádné diskuze nezaznamenal. Nemyslím si ovšem, že by ve městě a jeho okolí měl vzniknout nějaký problém se špatnou dostupností nemocnic," poznamenal ředitel brněnské úrazové nemocnice Karel Doležal.

Potíže podle něj vznikají spíš v horských nebo hodně odlehlých oblastech, kam se v zimě nebo za špatného počasí nedostane včas ani sanitka.

Zákonem nyní stanovuje pouze dojezdový čas záchranné služby. „Každé místo musí být dosažitelné do dvaceti minut," vysvětlil mluvčí Vše-obecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod.

Dodal, že další konkrétní časy kvůli dostupnosti zdravotníků současný zákon ne-uvádí.