Dva dny stráví v Brně zatím jediný známý protikandidát současného prezidenta Jan Švejnar. Už v prosinci ho pozval brněnský primátor Roman Onderka z ČSSD. „Přijede sem čtrnáctého ledna a zdrží se dva dny. Program zatím není definitivní, ale určitě se setká s vedením města a se zástupci některých politických stran,“ prozradil brněnskému Deníku Rovnost primátor Onderka.

Už teď je jasné, že uchazeče o nejvyšší post ve státě v Brně přivítá také šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. „S panem Švejnarem se setkávám velmi často. Rád ho budu po našem městě kdykoliv doprovázet,“ vzkázal Hašek, který v Brně bydlí. Dodal, že jeho hlas má Klausův protikandidát jistý.

To stejné může čekat od senátora Jiřího Zlatušky. Ten byl mezi deseti zákonodárci, kteří uznávaného ekonoma žijícího dlouhá léta ve Spojených státech nominovali. „Kdybych ho nepovažoval za lepšího kandidáta než Klause, tak bych nominační dekret nepodepsal,“ prohlásil Zlatuška. Do skupiny Švejnarových stoupenců patří také nový ministr školství ze Strany zelených Ondřej Liška.

Občanští demokraté však zůstávají věrní zakladateli své strany i v Brně a chtěli by Václava Klause vidět na Pražském hradě i v druhém funkčním období. „Jako prezident obstál na výbornou a naši zemi velmi dobře reprezentuje, což ukazuje i jeho vysoká podpora mezi lidmi,“ řekl brněnský poslanec za ODS Petr Pleva.

Minimálně jeden hlas mezi váhajícími lidovci má Klaus v Brně také jistý. „V současné chvíli jiného kandidáta než Klause nevidím. Myslím si, že je utopie chtít za prezidenta člověka odjinud, který to tu nezná,“ prohlásil poslanec Ladislav Šustr.

Poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová Klause volit nechce, nelíbí se jí ale ani Švejnar. „Ústřední výbor schválil podmínky pro prezidentské kandidáty, které zatím nesplňuje. Snad se objeví jiný kandidát,“ doufá.

Senátoři a poslanci budou volit prezidenta tajně. Švejnar doufá, že někteří neuposlechnou příkazy stranických sekretariátů. Hodlá proto pokračovat v přesvědčování zástupců všech stran. „Jsem hrdý na Českou republiku a pokud budu zvolen, učiním vše, aby naši občané mohli být hrdí na svého prezidenta,“ shrnul svoji motivaci Švejnar. Chystaná brněnská návštěva mu však podle politologa Martina Bastla pomůže k vítězství jen stěží. „Je to především zdvořilé a formální gesto, které ukáže, že Švejnarovi na Brně záleží,“ myslí si Bastl.

Jeden z Brňanů bude volbu prezidenta sledovat s velkým napětím. Zatím neznámý sázkař si ve městě na Švejnarovo vítězství vsadil sto tisíc korun. „Pokud by vyhrál, odnesl by si čtyři sta dvacet tisíc korun,“ řekl mluvčí společnosti Fortuna Tomáš Grombíř. Klausovi dávají bookmakeři čtyřikrát vyšší šance. Pokud by o prezidentovi hlasovali čtenáři internetových stránek brněnského Deníku Rovnost, zvítězil by se šestnáctiprocentním náskokem Jan Švejnar. Poslanci a senátoři začnou o českém prezidentovi hlasovat osmého února.