Němec se stal vůbec prvním člověkem, kdo snědl tolik larev potemníka moučného najednou. "Červy už jsem dřív jedl, ale ne v takovém množství. Klidně bych zvládl všechny, jenže se mi zasekli v krku a nešlo to dál," vysvětlil a dodal, že v budoucnu by rád zkusil sníst červy i za živa.

Spuštění testování zaměstnanců brněnského dopravního podniku v pivní tramvaji.
Netradiční vyšetření v Brně: řidiče dopravního podniku testují v pivní tramvaji

V české republice jsou červi v této podobě pořád raritou. Mnozí ekologové je ale považují za potravinu budoucnosti. "Jedlý hmyz představuje zdroj živočišných bílkovin. Jedna larva jich obsahuje až padesát procent, navíc je bohatá i na mastné kyseliny, vápník, želelo a zinek," představil produkt majitel firmy WormUp Libor Sloupenský, který pro tuto akci dodal dostatek potřebného materiálu. Jeho firma je prvním výrobcem slaných hmyzích pochutin nejen v České republice, ale i v Evropské unii.

Němcovy rekordy:

pojídání tatranek: 38 ks za pět minut

pojídání jitrnic: 14 ks za pět minut

pojídání švestkových knedlíků: 35 ks za čtyři minuty a čtrnáct sekund

pojídání steaků: jedno kilo za čtyři minuty a čtyřiačtyřicet sekund

pojídání šišek s mákem: 29,5 ks za pět minut

pojídání zabijačkových výrobků: 12 chodů za čtyřiatřicet minut

pojídání půl kila tlačenky za minutu a devatenáct sekund

* a další

Maxijedlík má za sebou několik světových rekordů. V poslední době se zaměřuje spíše na jídla extrémní, než kvantitativní. Snědl i tři nejsmradlavější jídla na světě. Tropické ovoce durian, žraloka obsahující močovinu v krvi Hákarla a švédský pokrm Surströmming. Ten byl pro Němce zatím největší výzvou.

Tyto zkvašené ryby jsou zapsané v Guinessově knize rekordů, nesmí se převážet v letadlech a na některých místech jsou zakázány veřejně konzumovat. "Smrdí to desetkrát hůř jak mrtvá ryba na souši," vzpomíná muž, který jako jediný na světě snědl celou plechovku včetně kostí a láku.

Za dobu pandemie Němec přišel o více než padesát pojídacích výzev a akcí. Doufá, že se koncem září dostane do Las Vegas na soutěž v konzumaci hotdogů, kde se poměří s dalšími světovými gurmány.

BARBORA PEŠTÁLOVÁ