Je úterý odpoledne a lidé se rozhodli vyjádřit podporu utiskovanému ministerstvu švihlé chůze. Inspirovali je příběhy Monty Pythonů. „V jednom ze skečů britské komediální skupiny se právě tento problém objevil. Ministerstvo národní obrany dostalo víc peněz než to, které se věnuje výzkumu chůze. To se nám nelíbí. Takže jsme se sešli, abychom vyjádřili nesouhlas s tímto rozhodnutím," vysvětluje s vážnou tváří organizátor Adam Jandora. Dodává, že Brňané jsou dostatečně šílení, aby se připojili.

Naučit se správné kroky je podle účastníka Lukáše Juřeny jednoduché. „Chce to jen velkou fantazii, aby člověk vymyslel něco originálního. Vytvořil jsem si celou choreografii," směje se a tancuje k odpadkovému koši vyhodit nedopalek cigarety.

Průvod se vydává z Denisových sadů do ulic města. Cestou na náměstí Svobody si je fotí téměř každý kolemjdoucí. Někteří se dokonce sami přidávají. „Monty Pythony mám rád, ale o této akci jsem nevěděl. Takže teď musím jen trochu okoukat nějaké vtipné kroky," říká například Tomáš Bačovský a pozoruje poskakující dívku v oranžových teniskách.

Mezi účastníky je i několik malých dětí. „Přišly jsme s mámou. Říká, že jsem jak utržená z řetězu, že mě musí trochu unavit," vysvětluje sedmiletá gymnastka Sabina, které nedělá problém vykopnout nohu až k čelu.

Už třetí Švihlý pochod končí zhruba po hodině cesty před kinem Scala. „Napočítali jsme asi sto třicet účastníků, to je zatím nejvíc," dodal Jandora.