„Vyhlašujeme soutěž na vytvoření návrhů pro nové, multifunkční hodiny, které vyplní poloprázdné místo před budovou Omega,“ prohlásil primátor Roman Onderka.

Hodiny s pracovním názvem „Time 21“ mají podle něj skloubit myšlenku centrálního náměstí. Měly by vystihnout historický podtext Brna a zároveň vypovídat o současnosti.

„Společne s desing centrem oslovíme pět významných umělců, desingerů a architektů, kteří můžou představit své nápady. Zároveň ale chceme, aby soutěž byla otevřená, tak aby každý plán získal šanci,“ řekl Onderka.
„Hodiny by měly dodat náměstí šťávu. Teď jsou tam dvě dominanty, třetí mu dodá punc. Představuji si je jako nadčasové praktické informační místo,“ myslí si Milan Kabát z Desing centra.

Součástí hodin by měla být například teploměr, tlakoměr nebo informační panel o brněnských kulturních akcích.
„Fantazii se meze klást nebudou. Vybereme nejlepší nápad. Jisté ale je, že nechceme v Brně orloj,“ podotkl Onderka. Podle něj by mělo hlavně vzniknout místo, kde by se scházeli milenci a přátelé.

Už jednou podobné romantické místo na náměstí bylo. . Byla to tramvajová zastávka „hříbek“ v místě, kde dnes stojí kašna. „Hříbek sloužil i jako místo, kde si mladí dávali schůzky. Kromě toho tobyla čekárna, kde se prodával tabák a drogerie,“ připomněl brněnský pamětník Radovan Poděl.

více ve čtvrtečním vydání deníku Rovnost