Brněnskou Táborskou ulicí teď jedou tramvaje asi o polovinu kratší dobu než dřív, odhadují lidé, kteří jimi cestují. Jak už Brněnský deník Rovnost informoval, od pondělí do ní v případě kolapsu dopravy dočasně nesmí auta. Dohlíží na to strážníci.

Táborská ulice
-dřívější stav: zpoždění tramvají běžně čtyřicet minut, někdy skoro hodina
-opatření: v případě kolapsu omezení vjezdu aut do Táborské ulice
-výsledek: zpoždění tramvají jen deset až dvacet minut
-reakce řidičů: spíše kritická, zatím si zvykají

Rychlejší cesty si už začátkem týdne všimla třeba Iveta Vykulilová. „Na zastávce Geislerova jsme stáli mezi pěti až deseti minutami. Běžně jsme čekali klidně i pětadvacet minut. Pořád není jízda ideální ale pro cestujícího tramvají je opatření zlepšení,“ popsala Brňanka.

Novinku si pochvaluje i brněnský dopravní podnik. „Zdržení bylo v úterý u linek 8 a 10 do patnácti minut a u linky 12 do dvaceti. Podle našich odhadů je zpoždění asi poloviční proti dřívějším dnům. A to i přesto, že tam auto narazilo do tramvaje,“ řekla mluvčí podniku Hana Tomaštíková.

Podzemní chodby pod Zelným trhem v Brně.
Začíná Meeting Brno. Výstava příběhů pamětníků zavede lidi do podzemí

Městská policie, pokud ji dispečeři dopravce upozorní na kolaps v Táborské ulici, nepustí auta za křižovatku Olomoucké a Životského.

Hlídka kvůli tomu na místo vyjela v pondělí i v úterý. „V pondělí jsme dorazili o půl osmé ráno a provoz jsme usměrňovali až do půl jedenácté dopoledne. V úterý jsme tam přijeli o čtvrt na osm a zůstali do půl desáté,“ sdělil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Kvůli uzavírkám Táborské řidiči podle policie jezdí víc po nedaleké ulici Otakara Ševčíka, která byla už dřív často ucpaná. Řada z nich z novinky radost nemá. „Opatření na Životského podle mě moc šťastné není. Ale výsledek se ukáže spíše příští týden, až si řidiči zvyknou,“ uvedla Šárka Hynková.

S výsledky není zcela spokojený ani židenický starosta Aleš Mrázek. „Oproti pondělí byla v úterý situace výrazně horší. Řidiči jsou kreativní a když poprvé narazí na omezení, druhý den s ním počítají a snaží se najít do Táborské ulice jinou cestu,“ uvedl starosta.