Vánoce jsou svátky klidu a míru. Snad proto se v hlavě legendárního brněnského siláka a recesisty Franty Kocourka zrodil nápad pořádat takzvaného Tekutého kapříka. Akci, která měla z domovů na Štědrý den odlákat muže, aby nepřekáželi u vaření a zdobení stromku, se věnuje poslední letošní díl seriálu Rovnosti Brněnský fenomén.

Kocourek plánoval na štědrodenní dopoledne setkání nad pivem s kamarády, aby jejich partnerky měly klid na sváteční přípravy. V několika případech ale Tekutý kapřík naopak rodinnou vánoční atmosféru pokazil. „Existují historky, podle kterých někteří účastníci ke štědrovečernímu stolu nepřišli vůbec. Jeden zpěvák, kterého nechci jmenovat, se prý doma ukázal až třetího ledna. Další pak usnul v koupelně ve vaně," usmívá se brněnský fotograf Jef Kratochvil.Tekuté kapříky vymyslel bavič Franta Kocourek, který na ně zval i svérázného zpěváka Rudyho Kovandu.

Díky němu existuje jedinečný archiv těchto akcí. „Dokumentuji je od prvního ročníku, snímky účastníci dostali na Kapříkovi o rok později. Nevynechal jsem jediný rok, jednou jsem se kvůli němu dokonce předčasně vrátil z Ameriky," vypráví.

S nápadem přišel Kocourek v polovině sedmdesátých let. „V kavárně Bohéma se sešli herci z Divadla na provázku s kolegy z městského divadla. Nechyběli ani hokejisté, fotbalisté a další sportovci. Pak se z akce stala tradice, konala se v různých brněnských hospodách, několik let třeba i v hotelu International," vzpomíná fotograf.

Kulturní program tehdy obstarával především Kocourek a kapela Los Brňos. „Nechyběla ani slavná brněnská postavička Rudy Kovanda. Toho jsme na jednom ročníku jmenovali celoživotním zlatým slavíkem. Vynahradili jsme mu tak křivdu, když mu režim regulérní vítězství v této anketě odepřel," přibližuje zpěvák Los Brňos Radek Rettegy, který také nechybí při žádném ročníku.

Podle něj všechny účastníky Tekutých kapříků spojoval hlavně Kocourek, kterého znalo celé Brno.

Před víc než dvaceti lety se domovským klubem pro Tekuté kapříky stala brněnská Šelepka. „Chodí k nám kolem 150 lidí, kteří se už mezi sebou znají. Akce je určená jen mužům. Asi před deseti lety jsme pozvali i dálkovou plavkyni Yvettu Hlaváčovou a některým chlapům se to nelíbilo," vysvětluje majitel Šelepky Miloslav Bernátek.

Manželky se tak na Šelepce na Štědrý den objeví jen výjimečně. „A to zejména v případech, kdy si jdou pro muže, který se nad pivem a gulášem neplánovaně zdržel," usmívá se Bernátek.

Kratochvil má díky svému archivu důkaz, že Tekutý kapřík je na Šelepce stále oblíbený. „Počet účastníků neklesá, naopak v posledních letech je jich vždy o několik víc," ujišťuje fotograf.

Mezi tradiční účastníky Tekutého kapříka na Šelepce kromě kapely Los Brňos patří třeba zpěvák Laďa Kerndl, nebo propagátor brněnského hantecu Honza Hlaváček.

V posledních letech Kapříky pořádají i další kluby. „Začínáme až v deset v noci. Bereme to jako každoroční setkání přátel klubu," přibližuje třeba provozovatel brněnské Melodky Jakub Bezděk.

Poprvé se akce konala roku 1974 v restauraci Bohéma, nechyběl tam ani Bolek Polívka, později se přesunula na Šelepku.