Zlepšení přijde opět až příští týden.

„Čekáme více oblačnosti. Lidé by proto měli počítat s tím, že možná zaprší,“ popsal vyhlídky Mojmír Martan z Českého hydrometeorologického ústavu.

Špatné počasí může mít velký dopad na psychiku Jihomoravanů. „Lidé jsou tady zvyklí na slunné dny, které teď skončí. Podzim jim může způsobit deprese, protože budou mít nedostatek světla,“ vysvětlil psychiatr Vladimír Smékal. Podle něj je nejlepší obranou útok. „Člověk by se neměl schovávat doma, ale chodit na procházky. Kromě životosprávy a vitaminů může pomoct i návštěva solária,“ doporučil lékař.

Hepčí!

Podzimní počasí také v posledním týdnu zaplnilo čekárny ordinací. „Viry se v chladných dnech šíří rychle. Lidé se proti nim nemají jak bránit. Jediné, co jim nakazuji je, aby zůstali doma a nepřenášeli nemoc na ostatní,“ řekla lékařka Jana Vildová.

Dnes v noci navíc čekají meteorologové mrazivé teploty. „Měla by být opravdu zima. Rtuť teploměru zřejmě klesne i pár stupínku pod nulu,“ upozornila Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Někteří chataři proto nejspíš už zítra vypustí vodu z trubek, aby jim nepopraskaly. „Každým rokem se snažím pohlídat první mrazíky, aby voda v potrubí nezamrzla. Jednou už jsem na to doplatila a led mi trubky roztrhal,“ posteskla si Anežka Kociánová ze Znojma.

Chladnou noc ale vystřídá neděle bez mráčku. „Čekáme, že bude úplně jasno. To by mělo přetrvat i v dalším týdnu, kdy vzrostou teploty až na patnáct stupňů,“ uvedla Honsová.

Na návrat babího léta v příštím týdnu se těší například rybáři z Pohořelic na Břeclavsku. Pro ně totiž podzim tím nejhezčím ročním obdobím.

„Máme před sebou nejplodnější dny. Pro nás podzim znamená žně. Ke konci října totiž začínají výlovy kaprů. Navíc tento měsíc pořádáme také třídenní veřejný výlov z místního rybníku Vrkoč. Je to tradiční akce, kde obvykle přijde kolem čtyřiceti tisíc lidí,“ popsal podzimní plány Pavel Mníšek z rybníkářství v Pohořelicích.

čtěte více v sobotním vydání deníku Rovnost