Oblečení a obuv musely odolat teplotám od plus do minus patnácti stupňů Celsia, silnému větru, sněžení i ostrému kamení a nezměnit své vlastnosti. „Vědci o vybavení pečovali jako běžní uživatelé. Testování v Antarktidě má zaručit lidem v České republice kvalitu,“ řekl Pavel Kapler, manažer vědecké stanice J. G. Mendela v Antarktidě, kde výrobky testovali.

Ochranná známka
• Jako první získaly známku Testováno v Antarktidě boty firmy Prabos plus a termoprádlo výrobce VÚB.

• Výzkumníci testovali výdrž v extrémních podmínkách, teplotách od minus patnácti do plus patnácti stupňů, v silném větru, UV záření a sněžení.

Výzkumníci po expedici vyplnili dotazník, ve kterém hodnotili spokojenost s oblečením. Kladné hodnocení mu dal třeba člen expedice Peter Váczi. „Když mi bylo teplo, odložil jsem nějakou vrstvu, abych se nepotil. Zima mi ale nebyla nikdy,“ uvedl.

Do pilotního projektu Testováno v Antarktidě se podle Kaplera zapojily tři firmy. „Ochrannou známku Testováno v Antarktidě získaly dvě. Nyní se pracuje na licenčních smlouvách, které získají boty firmy Prabos plus a termoprádlo výrobce VÚB,“ sdělil.

Na stanici J.G. Mendela, kterou na ostrově Jamese Rosse provozuje Masarykova univerzita, strávilo 19 členů výpravy téměř tři měsíce.
Návrat z Antarktidy: výzkumníci přivezli nový druh lišejníku i otestované prádlo

Termoprádlo podle Miroslava Tichého ze společnosti VÚB zajistí uživatelům komfortní teplotu a odvede případný pot. „Termoprádlo má speciální antibakteriální vlastnosti a ani po několikadenním nošení nezapáchá,“ informoval.

Do budoucna se podle manažera projektu Kaplera počítá s testováním dalších materiálů. „Předpokládáme testování materiálů, jejichž výdrž by se po přivezení zpět měřila v laboratořích,“ řekl.

TEREZA KOŠŤÁLOVÁ

Ilustrační foto.
Foukneš do balonku, a usneš. Nově vybavená anesteziologie ulehčí operace dětí