Většina líšeňského hřiště vznikla v roce 2013, ale některé části jsou starší. „Část herních prvků je neudržovaná a ve špatném technickém stavu. Řada z nich je zralá k rekonstrukci," uvedla soudní znalkyně v oboru bezpečnosti hřišť Zdeňka Houžvičková při prohlídce.

Při kontrole hřišť se věnuje tomu, jestli dětem nehrozí nebezpečí kvůli vyčnívající šroubům či vrutům nebo zda je v okolí průlezek a houpaček dostatečný prostor pro dopad v případě pádu. S tím souvisí i materiál, který dopadové plochy tvoří. „Potřebují zlepšit, protože často jejich povrch tvoří ztvrdlá krusta nebo nejsou dost silné," dodala Houžvičková. Kontrolují se i možné montážní závady – riziko zachycení hlavy, krku a prstů. Proto by revize měli dělat nezávislí odborníci.

Hřiště za paneláky v Bednaříkově ulici provozuje Líšeň. „Každý rok v březnu děláme povinnou kontrolu. A náš zaměstnanec je prověřuje i častěji. Týden před nehodou ho kontroloval," reagoval starosta Břetislav Štefan. Dětský hrad z roku 2009, jehož se část závad týkala, plánují do konce roku odstranit a brzy chystají i další drobné opravy.

Testovaná hřiště
• dětské hřiště v Bednaříkově ulici (Líšeň)
• dětské hřiště v Husovické ulici (Brno-sever)
• dětské hřiště na náměstí 28. října

Další prověřené hřiště u Svitavy v Husovické ulici obstálo v testu lépe. „Kromě nevyhovující dopadové plochy jsem nenašla další závady," zhodnotila znalkyně.

Hřiště na náměstí 28. října má několik závad. „Pískoviště má uvolněný dřevěný okraj, někdo se tam tedy může zranit," popsala Houžvičková. Za problematický považuje i vstup z jihovýchodního rohu, kde v brance trčí ze země trubky.

Nejen kvůli závadám ale i nepozornosti tak lékaři řeší mnoho dětských úrazů.

Poslední případ chlapce z Líšně patří k těm tragičtějším. Domů se totiž zatím nevrátil. „Je stále hospitalizován," uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára. V poslední době dětská nemocnice eviduje několik závažných poranění nohou u dětí. Příčinou bývají některé dětské prolézačky, ale přibývá i úrazů na trampolínách. Nebývá výjimkou, že na nich dospělá osoba zraní dítě.

Policie zjišťuje, jestli v případě zranění v Líšni nedošlo k pochybení správce areálu. Ačkoliv za stav hřiště provozovatel zodpovídá, zodpovědnosti se nebrání ani rodiče dětí. „Matka musí své dítě hlídat. Nikdy nic nemůže být stoprocentně bezpečné," prohlásila návštěvnice Markéta Slejšková.

Pokud mají návštěvníci hřiště pocit, že je zařízení v nepořádku, měli by se v první řadě obrátit na provozovatele. Dalšími možnostmi je Česká obchodní inspekce nebo profesní Komora SOTKVO, která se bezpečnosti a kontrolám hřišť věnuje.

Závady na hřištích v Brně. Test.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE