Ještě pro jistotu ověřuji, zda mám u sebe potřebné dokumenty, a zhruba deset minut před druhou hodinou odpoledne vyrážím z Drnholce do Hrušovan nad Jevišovkou. Na tomto sedmikilometrovém úseku se dostávám z Břeclavska na Znojemsko, proto když uvidím na značce okres Znojmo, zbystřím a hledám policejní hlídky. „Tak tady zřejmě nekontrolují,“ řeknu si v duchu a pokračuji v jízdě.

Testování zaměstnanců. Ilustrační foto.
Nová povinnost: Jihomoravany ve velkých firmách čekají první testy na covid

Vyhráno ale nemám. V Hrušovanech totiž na parkovišti zahlédnu policejní auto a už mi jeden z členů hlídky naznačuje, abych zastavil. „Kam jedete?“ ptá se mě hlídka složená z policistů a vojáků. A chce po mě dokumenty, které vysvětlí mou cestu. Hned jim je předávám i s občanským průkazem. Po prohlédnutí papírů mě propouštějí a mohu pokračovat v jízdě. Vše trvalo maximálně dvě minuty.

Všichni s dokumenty

Když jedu nazpátek, u Pasohlávek už je hlídka pouze ve směru na Brněnsko. Druhá se přesunula jinam. „Všichni, koho jsme dneska zastavili, měli dokumenty, pokud tam byly nesrovnalosti, poradili jsme jim,“ říká policista.

Za chvíli s kolegyní zastavuje bílé osobní auto. „Dneska už podruhé. Jedu tady ze stavby cyklostezky,“ podotýká řidič a ukazuje dokumenty. Po prohlédnutí jej policisté pouští.

Policejní kontroly mezi okresy:

vytipovaná místa na jihu Moravy: přes 160, na zhruba 50 častější kontroly
počet vyčleněných policistů na kontroly: zhruba 2500, desítky vojáků a celníci
doba trvání kontrol: čtyřiadvacet hodin denně, minimálně do 21. března
počet vrácených řidičů na jihu Moravy za první den kontrol: 115
místa kontrol: hlavní i vedlejší silniční tahy, vlaky i autobusy

Krátce za ním jede stejným směrem i řidička dodávky, která rozváží léky. „Většinou jezdí lidé za prací. Celkově projede méně aut, než bývá obvyklé,“ všímá si policista.

Podle krajského policejního ředitele Leoše Tržila policisté na jihu Moravy nezaznamenali vážnější incident. „Za pondělí policisté v kraji otočili při přejezdu z okresu do okresu 115 řidičů,“ informuje.

Policisté mají vytipovaných v kraji přes 160 kontrolních stanovišť. „Na padesáti místech budou kontroly častější, jedno z nich je zrovna na I/52. Ale nemůžeme být všude, kontroly jsou namátkové,“ říká Tržil.

Kromě stovek policistů nově i desítky vojáků kontrolují na jižní Moravě dodržování zpřísněných protikoronavirových opatření.
Cesty mezi okresy na jižní Moravě: na povolené přejezdy nově dohlíží i vojáci

První dny jsou policisté benevolentnější, ale postupně budou přitvrzovat. Za porušení ustanovení hrozí řidiči pokuta až deset tisíc korun. „Konkrétní postih je na uvážení policisty, jak vyhodnotí danou situaci,“ dodává.

Potvrzení o účelu cesty mezi okresy mohou lidé při kontrole i nadále předložit v elektronické i tištěné podobě. Policisté ale preferují druhou variantu. Předkládání dokumentu uloženého v mobilním telefonu je totiž podle nich problematické z hlediska dodržení hygienických opatření. Kontrolu dokumentu v mobilním telefonu totiž nelze provést bezkontaktně, trvá delší dobu, a tím zvyšuje riziko případného šíření nákazy.

Na jediné cestě ho policisté zastavili třikrát

Na zámek v Rájci-Jestřebí vyrážím z Adamova na Blanensku v úterý ráno po deváté hodině. Cestu přes rozkopané Olomučany vzdávám a jedu raději přes Vranov na Brněnsku. „Sice je to asi o šest kilometrů dál, ale bude to rychlejší," věřím.

Nakonec se ukáže, že nebude. Už po prvních metrech jízdy mně hlavou bleskne, že díky objížďce opouštím na několik kilometrů okres Blansko. První policejní hlídka mě staví asi po minutě hned na konci Adamova. „Dobrý den pane řidiči. Prosím o doklady a potvrzení od zaměstnavatele nebo o čestné prohlášení, proč opouštíte okres,“ žádá mě po zastavení sympatická policistka.

„Jsem z Blanenského deníku a jedu na reportáž na zámek do Rájce,“ odpovídám a ukazuji novinářskou kartičku.

Policistka se mě následně ptá, proč jedu přes Vranov, a ne přes Olomučany nebo přes Křtiny. „Spěchám a Olomučany jsou rozkopané,“ vysvětluji. Po zkontrolování mi popřeje šťastnou cestu a podává mi zpět doklady.

Na hodonínské sjezdovce platil zákaz vstupu kvůli neukázněným návštěvníkům.
Tečka za zpackanou sezonou: v Olešnici tahala ještě o víkendu lyžaře rolba

Další hlídka mě stopuje za dalších pět minut před obcí Vranov před tamním hřbitovem. Tentokrát je kontrola důkladnější. „Dobrý den pane řidiči. Prosím doklady vaši totožnosti, doklady od vozidla a nějaké prohlášení, proč případně opouštíte okres vašeho trvalého pobytu,“ hlásí jeden z policistů.

Další už chystá přístroj s trubičkou na dechovou zkoušku. „Alkohol jsem nepil, ale co ústní voda, neudělá s tím něco?“ ptám se. „Uvidíme“ usmívá se policista.

Dechová zkouška je v pořádku. Trubičku dostávám na památku. Další policisté studují doklady a mé čestné prohlášení psané rukou. „To jste si psal sám? táží se. „Ano, v tom fofru jsem neměl jinou možnost, navíc se mi nedávno rozbila tiskárna,“ odvětím.

Opravené autobusové nádraží na Zvonařce.
Stomilionová Zvonařka v Brně: na střeše vedle autobusů zaparkují nově i auta

Už vytahují potřebný formulář a dávají mi ho. „Tady máte lepší," nabízí.

Nakonec mě pouští. „S tou novinářskou kartičkou můžete bez problému jezdit po celé republice,“ loučí se.

Třetí hlídka mě zastavuje pod kopcem v obci Šebrov. Nestíhám. Nakonec ke kontrole nedojde, protože za zastavenými auty se před nedalekým semaforem začne tvořit kolona a policisté mě stejně jako auto přede mnou pouštějí.

JAN CHARVÁT