VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čekání na dobrotu se v Carcassu vyplatí

BRNO - Zvenku to vypadá jako restaurant, uvnitř se hosté ocitají kdesi mezi Mexikem a Latinskou Amerikou.

14.4.2007
SDÍLEJ:

Interiér restaurace obsahuje také mexické prvky.Foto: DENÍK/Petr Preclík

Taková je restaurace Carcass, která sídlí v Táborské ulici v brněnských Židenicích. Byť je lokál v lecčems neobyčejný, tamní kuchař to u sporáku umí. Přesvědčil se o tom i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost.

Interiér restaurace je jakási kombinace mexických tradic se staročeskou chalupou. Zámoří připomíná květinová výzdoba, chaloupku venkova dob minulých zase harampádí zdobící stříšku nad výčepem. Kromě malého trakaře a dřevěných kol si host může všimnout i čehosi zajímavého. Bůhví k čemu sloužilo například zařízení, které z dálky vypadá jako dřevěný sud a zblízka má tvary velkého mlýnku. Přemýšlet nad vynálezem může host jak v přízemí restaurace, tak v prvním patře. Anebo na zahrádce, která je nezvykle nad lokálem.

Obsluha podniku si zaslouží jedničku s hvězdičkou. Je milá, pozorná a o zákazníka se stará jako o vzácný klenot. Jen pár vteřin poté, co testovací tým usedl, přináší jídelní lístek a vyzvídá, co bude host pít.

Veselý jídelníček

Jídelní lístek je veselý. Majitelé lokálu mají zřejmě smysl pro humor. Legrační názvy doplňuje přesné složení pokrmu, takže host ví, co bude jíst. Ceny jsou v restauraci lidové a většina jídel stojí okolo stokoruny. Zákazník se může i rozšoupnout, protože v nabídce nechybějí speciality za více než tři sta korun. Porce však má skoro půl kilogramu masa v syrovém stavu.

Do lokálu chodí hosté i přes poledne. Vybrat si mohou z denního menu, které obsahuje polévku a čtyři jídla v různé cenové hladině. Testovací tým si objednává fazolovou polévku a hlavní jídlo. Polévka je na stole za pár okamžiků. Je hustá a luštěniny je v ní opravdu hodně. Jakmile tým dojí, přináší servírka specialitku studené kuchyně, která má zkrátit čekání na hlavní jídlo. Je to pomazánka z lučiny, kterou si zákazník může namazat na kousky rohlíku nebo do ní zabořit tyčinku z listového těsta.

Příprava jídla trvala kuchaři skoro pětatřicet minut. Výsledek však stál za to. Talíře jsou plné a porce lahodí i oku. Mistr kuchyně si totiž vyhrál s výzdobou. Pestrobarevná porce tak vyvolává chuť k jídlu. Naopak k pití probouzí chuťové pohárky po prvním soustu kuřete v ohni za bezmála devadesát korun. Omáčka, kterou je vykostěný stehenní řízek politý, je velmi ostrá, ale chutná. Na tenké kousky je v ní nakrájená čabajka, která také pálí sama o sobě. Maso je šťavnaté a dá se snadno krájet.

Nápaditý kuchař

Druhým jídlem byly vepřové mandlové medailonky. Testovací tým byl od samého začátku velmi zvědavý, copak to asi bude za pochoutku. Nutno k tomu podotknout, že kuchař z brněnské restaurace Carcass je určitě velmi nápaditý. Na vepřovou panenku totiž nakrájel najemno mandle a pak to celé obalil v jemném těstíčku.

Ani vepřové masíčko nebylo na pánvi moc dlouho a výsledek byl hodně překvapivý. Maso se skoro rozplývalo na jazyku a návštěvníkův požitek z jídla dokreslily i křupající mandličky.

Autor: Pavel Mokrý

14.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tomáš Otradovec.

Pozemek v Pisárkách patří Bílkovi. S Otradovcem uzavřel smír

Na sněhu hrající si rosomáci v brněnské zoo.

VIDEO: Pojď sem, kam jdeš. Rosomáci dováděli na sněhu v zoo

Nechtěla nastoupit do vězení, schovala se v ložnici s nožem

Brno – Sedmapadesátileté ženě, kterou policisté od prosince hledali pro majetkovou trestnou činnost, se do vězení zřejmě nastoupit nechtělo. Muži zákona ji sice našli v bytě v centru města, před hlídkou se ale žena schovala do ložnice s nožem a křičela, že se bodne.

Bývalý místostarosta Znojma u soudu: Pil jsem a řídil. Lituji toho

Znojmo – Vypil tři nebo čtyři panáky fernetu a po hodince sedl za volant. Na kasárenské křižovatce pak zavinil dopravní nehodu. Nikdo se při ní naštěstí nezranil. Řeč je o bývalém znojemském místostarostovi a ještě nedávno šéfovi znojemských občanských demokratů Janu Blažíčkovi. Soud ve Znojmě se ve středu zabýval jeho loňskou dopravní nehodou, kterou zavinil pod vlivem alkoholu.

Ramsay mě mile překvapil. Je fantastický kouč, motivátor a expert, říká Haščák

Brno – Startoval na čtyřech světových šampionátech a v únoru si odškrtne další položku na seznamu splněných přání. Útočník brněnské Komety Marcel Haščák totiž bude poprvé v kariéře reprezentovat slovenský hokejový národní tým na olympijských hrách, které se letos uskuteční v jihokorejském Pchjongčchangu. „Mám hodně velkou radost a jsem šťastný, že moje snažení se konečně zúročilo,“ rozplývá se třicetiletý forvard.

Zima v kraji vydrží až do konce týdne. Lidé by měli počítat se sněžením

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ - Úterní sněžení potrápilo řidiče i silničáře v celém kraji. Ačkoliv se v noci situace uklidnila, sněžení bude pokračovat i v dalších dnech.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>