Oddechový čas je překlad názvu restaurace Time Out v brněnských Řečkovicích. Měl by si ho však vzít hlavně tamní kuchař, a na trvalo. Alespoň podle odborníka na zahraniční gastronomii a kuchaře Taverny John Silver Jiřího Dlapky. „Pokud tam do kuchyně nastoupí vařit někdo jiný, bude to pro hosty jen dobře,“ tvrdí Dlapka poté, co ochutnal jídla objednaná v pravidelném seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.
Svérázný přístup k návštěvníkům má v této brněnské restauraci i obsluha. Hosté přicházející na oběd si ještě nestačí odložit, a už mají před sebou misku polévky z denního menu. Po žádosti o běžný jídelní lístek začne servírka lamentovat, že kuchař jídlo na objednávku kvůli polednímu menu nestihne připravit. „Už předem je stresovaná, že přijde šedesát lidí na oběd,“ kroutí hlavou nad chováním servírky Dlapka.
Jídelní lístek má restaurace zajímavý. Hlavně díky názvům jídel. Hosté v něm najdou panenku pana domácího, krůtí baštu nebo třeba kuřecí prsa slečny Hermíny. Dlapka se nakonec rozhodne objednat jedno jídlo z menu a pangasiuse z grilu.
Na jídlo se v restauraci čeká příjemně. Čistá a v době oběda nekuřácká místnost s barem je laděná do teplých tónů vínové a tmavě hnědé. Na své si tam přijdou sportovní fandové, na pár metrech jsou hned tři plazmové obrazovky.
Dlapka ochutnává kapustovou polévku z menu, kterou si od příchodu nechal na stole. „Neurazí, ani nepotěší. Chybí mně v ní jen brambory,“ radí Dlapka, jak polévku vylepšit.
Jídlo z poledního menu v podobě kančího ragú s bramborovými kroketami přináší číšnice dřív než objednané jídlo z lístku. Při servírování tak udělala velkou profesionální chybu. Pokud u stolu sedí víc hostů, mají všichni dostat pokrm ve stejný okamžik. Při přípravě ragú je mezi dobrými kuchaři zvykem položit na talíř hodně masa a málo omáčky. V Time Outu to kuchař dělá přesně naopak. V moři omáčky leží tři kousky masa.
Omáčka je z větší míry zahuštěna moukou. „Kdyby vychladla, můžeme ji krájet,“ dodává Dlapka. Navíc bramborové krokety jsou měkké a po vložení do úst připomínají bláto. „Nejsou čerstvě připravené. Jsou přesmažené a dohřívané,“ vysvětluje Dlapka.
Ještě větší překvapení odborníka čeká nad porcí grilovaného pangasiuse s bazalkou, česnekem a bylinkovým máslem. Chuť koření na rybě hledá marně. „Kdyby tam byla bazalka, asi bych ji viděl. Ani česnek necítím,“ konstatuje Dlapka. Pokrm pokazila i příloha. Vařené brambory jsou seschlé, okoralé a flekaté. „Byly uvařené nejméně den předem a uložené v ledničce. Proto jsou bílo-žluté,“ obrací Dlapka příborem brambory zasypané petrželkou. „Zelená petržel má zamaskovat, že brambory jsou staré,“ dodává Dlapka.
Nevalné moučníky
V Time Outu mají i moučníky. Z nabídky čerstvých desertů se ale vyklube rozmražený tvarohový dort s ovocem a studené jsou i objednané palačinky. „Nic není čerstvé. Ani brambory a krokety, ani palačinky. Za takové jídlo přece hosté neplatí,“ kritizuje Dlapka.
Překvapivě výborná je v restauraci Time Out káva. Servírka ji přináší v šálku naplněném jen z třetiny. Kdo chce, může si ji rozředit horkou vodou z přiloženého džbánku. Mléko je horké, s pěnou na povrchu. „Kávu jsme dostali v kavárenském provedení. I se skleničkou vody. Na jídlo bych se ale do této restaurace už nevrátil a kuchaři dávám červenou kartu,“ dokončuje hodnocení odborník, který v minulosti šéfoval velkým restauracím v Rusku a v Rakousku.