1. HISTORICKÉ MĚSTSKÉ SLAVNOSTI ROSA COELI

Kdy? pátek 13.00 až sobota 24.00

Kde? Masarykovo náměstí, Dolní Kounice

Na už tradiční akci lákají od pátečního odpoledne Dolní Kounice. Vše se bude točit hlavně kolem vína. „Součástí sobotního hlavního programu je výstava vín dolnokounické oblasti a historický jarmark. Nechybějí ani šermířská a divadelní vystoupení, jezdecký turnaj nebo večerní ohňostroj," řekla Jana Jurková z tamního turistického informačního centra.

2. ŠPILBERK 2013 - NESOUTĚŽNÍ PŘEHLÍDKA ŠERMU A HISTORIE

Kdy? sobota od 16.00 do 23.00

Kde? hrad Špilberk, Brno

Stateční muži s velkými meči ovládnou v sobotu Špilberk. „Třináctý festival šermu a historie je určený všem bez rozdílu věku. Tentokrát se koná na opravené letní scéně pod baštou hradu," uvedl Radim Dufek z pořádající agentury Rex.

3. CHILLIBRANÍ A CHILLIŽROUT 2013

Kdy? sobota od 13.30

Kde? areál lodních sportů, Rakovecká, Brno

Co je pálivé, je dobré. Lidé, kteří ctí toto heslo, se mohou v sobotu vypravit na břeh Brněnské přehrady. V areálu lodních sportů se koná festival pálivých jídel Chillibraní spolu s mistrovstvím České a Slovenské republiky v pojídání pálivého jídla Chilližrout.

4. VINOBRANÍ A OTEVŘENÉ SKLEPY NOSISLAV

Kdy? sobota 13.30 až neděle 21.30

Kde? Nosislav

Přátelé vína mohou navštívit Nosislav na Brněnsku. Návštěvníky čeká průvod městysem v čele s purkmistrem, rychtářem a vrchností i den otevřených sklepů malých a středních vinařů.