Stejný názor má i Petr Suchánek z blízkého Předklášteří, který do města dojíždí. „Nechat auto ve všední dny ve špičce okolo nádraží, úřadu nebo pošty je skoro nemožné. U supermarketu stojí lidé ve frontách často až na hlavní silnici, aby vůbec mohli zaparkovat a jít nakoupit," řekl.

Starosta Jiří Dospíšil si nespokojenost lidí uvědomuje. Problémy se stáním podle něj částečně řeší nové parkoviště v ulici Na Loukách za téměř deset milionů korun, které dělníci dokončili v půli září. Většinu nákladů pokryly dotace. Na místě bývalé vietnamské tržnice tak má možnost nechat auto víc než sto řidičů. „Zároveň snad pomůže i situaci s nelegálním stáním u nádraží," vysvětlil Dospíšil.

Například Novotný však do nového parkoviště moc nadějí nevkládá. „Pro množství aut, které Tišnov potřebuje pojmout, je příliš malé," uvedl.

Vedení města chce dlouhodobý problém dál řešit. Uvažuje o zpoplatnění stání aut na centrálním náměstí Míru nebo snížení počtu parkovacích míst. „Chceme, aby tam mohli krátkodobě zaparkovat především řidiči, kteří někoho vezou třeba k ošetření na polikliniku. Ke změně ale určitě nepřistoupíme hned. Víme, že lidé dojíždějící do zaměstnání také potřebují někam své auto dát. Příští rok si tedy necháme zpracovat studii, která nám ukáže, jaké jsou v dopravě naše možnosti," poznamenal Dospíšil.

Vedení města se už teď snaží v centru hledat strategická místa. „Podařilo se nám odkoupit pozemek v Riegrově ulici. Plánujeme tam stavbu patrového parkovacího domu. Otevřeme ho snad za dva roky," oznámil Dospíšil.

Přestože už lidé můžou se svým autem na novém parkovišti u nádraží stát, s dělníky se v jeho blízkosti setkají i nadále. Až do konce října budou pokračovat v opravách ulice Na Loukách.

Parkoviště vzniklo na základě projektu, díky němuž se obyvatelé Tišnova letos dočkali také modernizace autobusového nádraží. Od poloviny července je nově celé zastřešené a dělníci tam také vyměnili dlažbu.

KATEŘINA ŠEVČÍKOVÁ