V kině Svratka se totiž poprvé veřejně projednával nápad radnice postavit bioplynovou stanici v městské části Trnec. Starosta Tišnova František Svoboda a radní si myslí, že bioplynová stanice za sto miliónů korun vyřeší v budoucnosti likvidaci části odpadu, ušetří městu peníze a ještě bude vytápět panelové sídliště. Lidé jsou ale proti. Bojí se hlavně zápachu, který provází podobná zařízení fungující na jižní Moravě.

„Co nám to tady povídáte? Vás zajímají jen čísla, ale nás, lidi, čistota životního prostředí. To je ale vám docela jedno,“ rozčiloval se například Ladislav Klusák.

Odpůrcům stavby většinou oponoval ředitel společnosti Energetická agentura Vysočina Zbyněk Bouda. Podle něj se při zvolení nejmodernější technologie sníží riziko zápachu a dalších nepříjemností na minimum. „Chápu vás. Ale jestli bude v Tišnově bioplynová stanice, postaví ji podle nejlepších technologií. Vždyť by radní byli sami proti sobě, nemyslíte,“ poznamenal ředitel Bouda, který projekt stanice v kině Svratka lidem představil.

Stavba má být podobná jako v rakouském městě Amstetten. V úterý se na něj jela podívat delegace radních z Tišnova, ale včerejší představení rakouské bioplynové stanice lidi stejně nepřesvědčilo. Argumentovali tím, že ji Rakušané postavili jen na zemědělských pozemcích a ne poblíž obytných domů.

U domů má stát právě v Tišnově. „Městskou část Trnec jsme navrhli proto, že by bioplynová stanice stála poblíž kotelny,“ vysvětloval starosta Tišnova František Svoboda.

K odpůrcům stavby patří i jeho předchůdce na městském úřadě, Petr Fruhwirt. Bojí se, že by se kolem Tišnova zničilo životní prostředí. „Neříkáte nám celou pravdu,“ vytkl představitelům města. Sál ho odměnil potleskem.

I když se lidé bouřlivě diskutovali, místy atmosféra v sále připomínala komedii. Jeden z kritiků například zvolal, ať starosta slíbí, že odstoupí, když bude stanice smrdět.