REPORTÁŽ

Lije jako z konve. Tišnovští za okny marně vyhlížejí slavnostní průjezd krojovaných stárků na vyzdobených bryčkách. Ti ale mají jiné starosti. Koně totiž kvůli silnému dešti nechávají ve stájích a rychle „přesedlávají“ do aut.

Opratě střídají volanty, povely kočích čehý a prrr pak chlapské lamentování na neustávající bubnování dešťových kapek. ,,Půl roku jsme čekali na pořádný déšť a on se spustí zrovna dnes dopoledne,“ povzdechne si starosta obce Tišnov František Svoboda.

Stárci volají na lidi z oken aut a tradiční svatováclavské hody tak začínají dost atypicky. Schází tóny harmonik i zpěv. Lidé jen odhrnou záclony, zamávají a očima ukáží směrem k obloze.

Ještě hůř jsou na tom ale stánkaři. Mnozí z nich, hlavně ti zabývající se tradičními řemesly ani nepřijeli. Jiní zatím nechávají své výrobky v autech. ,,Víte, on to není problém vyrobit, ale prodat. A to jsem tady s klasickým řemeslem jediná,“ zoufá si Miluše Hlavinková z Litovle. Do Tišnova přivezla několik krabic s keramikou, a i když má stánek přímo u radnice, dopoledne neutržila téměř nic.

Organizátoři hodů nechali kvůli dešti stánkařům místa zadarmo. ,,Bylo by nefér po nich něco chtít,“ vysvětluje referentka z odboru kultury a školství v Tišnově Iva Dvořáčková. ,,Dolní část náměstí jsme vyčlenili jen pro klasická řemesla, ale jejich zástupci se omluvili. Na jejich místa se přesunou další prodejci, kteří měli být podle plánu v horní části a zlobili se, že tam neudělají kšefty,“ vypráví její kolegyně z odboru Iva Valová.

Na hody se Tišnovští připravovali skoro čtyři měsíce, ale úvod jim asi Svatý Václav nepožehnal. Až odpoledne se hodový rej rozjíždí naplno. Obloha se vyjasnila, sluníčko políbilo tanečnice v krojích a i poslední mrzout dostává lepší náladu. Burčák začal hned lépe chutnat.

Vyhrává horňácká cimbálová muzika Joži Staši z Lipova, předávají se hodová práva a konají se další zábavné akce. Při pohledu na mohutného kata se nejmladším návštěvníkům tají dech. Děti jsou nadšené ze zábavného odpoledne Piráti z Karibiku, a na hřišti u základní školy se konají atletické závody. „Hlavně, že přestalo pršet. Vždyť by to byla taková škoda o tohle všechno přijít. Moc jsem se na hody těšila,“ usmívá se Petra Kubičková z Prahy, která navštívila první hody v životě.

S blížícím se večerem se nad Tišnovem zase stahují mračna a občas se i zablýskne. Stánkaři překotně dávají zboží do krabic. ,,Prodávám perníky už šest let, ale takovou průtrž jsem zažil jen párkrát. Měl jsem o dvacet procent nižší tržbu,“ říká zarmoucený prodejce Vincenc Lubas.

Hodovníci už ale mají jiné starosti. Těší se do sokolovny na tancovačku.