Pozornost příchozích upoutává rodina, která vypadá jak vyjmutá z historické fotografie. Tři krásné dámy, dva mladí chlapci a kočárky. Ženy mají sukně dlouhé až na zem, kloboučky i rukavice. „Jsem sběratelka a restaurátorka historických kočárků, takže tohle je má velká záliba. Organizátoři nás oslovili, a tak jsem dcery navlékla do dobových kostýmů a vyrazili jsme,“ pochvaluje si nejstarší Naďa Balabánová.

Výměna světel. Ilustrační snímek.
Postaví desítky nových lamp. Lidé by měli místy projít bezpečněji

Kousek od nich postarší pár se zájmem sleduje divadelní představení. Z ženy čiší noblesa, z muže ušlechtilost. „Chtěli jsme oslavit vznik republiky, protože vlastenectví je zvláště v dnešní době důležité. Tišnov nám přirostl k srdci,“ míní jednohlasně manželé Vítkovičovi.

Po čtvrté hodině se lidé na náměstí seřadí do zástupu, který pak Riegrovou ulicí míří k bývalému Kuthanovu sanatoriu. Cestou se zastavují třeba u Sokolovny nebo v zahradách prvorepublikových vil. „Zde se podíváme na taneční představení stepu a charlestonu, poté si popovídáme o tom, jak žily děti za první republiky. Zapojilo se několik spolků. Místní taneční soubor, Sokolové, divadelní a nebo historický spolek. Vojenské předvedly atentát na Františka Ferdinanda d'Este,“ dodává organizátorka akce Irena Ochrymčuková.

Dominik Skokan z Týnce na Břeclavsku a Tomáš Štverák ze Zubří na Vsetínsku přeběhli Vysoké Tatry za necelých čtyřicet hodin, kdy bez spánku urazili sto dvacet kilometrů.
Dva mladíci přeběhli Tatry bez spánku. Sto kilometrů zdolali za čtyřicet hodin