Příběhy, ze kterých mrazí a které se staly základem pro malovaný komix, sesbíral Miloš Sysel a spolek Continuum Vitae. Právě Sysel také podnítil vznik Cesty hrdelního práva, kterou si mohou návštěvníci projít v kteroukoli denní či noční dobu. A nepotřebují ani tištěného průvodce, stačí jim k tomu chytrý telefon s aplikací.

Ilustrační foto
Turisty navede nové informační centrum. Nabídne toalety i úschovnu zavazadel

Na každém ze sedmi zastavení nazvaných podle jednoho ze sedmi hlavních hříchů se tak dozví o hrůzném činu, který se skutečně stal a musel za něj být člověk odsouzen. „Vybíral jsem z archivu různé zločiny, za které taky padaly různé tresty. Chtěl jsem chtěl ukázat přístup tehdejšího práva ke zločinům. Tehdy se totiž považovala za zločin i třeba sebevražda. I za ni potom následoval trest," popsal autor. Komiks si mohou zájemci zakoupit i v novém tišnovském turistickém centru.

První z monumentů nazvaný Pýcha stojí pod tišnovskou radnicí jen několik desítek metrů od náměstí. Scházejí se u něj hloučky lidí, někteří už zvědavě pročítají materiály v telefonu. Po chvíli je přerušuje hudba a na náměstí přichází vznešeně oblečené dámy i dívky. „Jsme šenkýřky. Přišly jsme hlavně lidi pobavit a zatancovat jim," říkají Aneta Klímová a Natálie Šikulová.

Přijely s historickým tanečním souborem Lota z Lomnice u Tišnova. V nadýchaných saténových šatech, s parukami a krajkovými slunečníky tanečnice zaujaly diváky i mimo taneční parket.

Od plevele a keřů čistila v sobotu tribuny na chátrajícím fotbalovém stadionu za Lužánkami dvacítka dobrovolníků. Ti se na stadionu scházejí každé tři měsíce a pracují, aby tribuny udrželi ve stavu, v jakém byly po veřejných brigádách před dvěma lety.
Na stadionu za Lužánkami bylo živo. Dobrovolníci čistili tribuny i pro Gotta

Mezi stánky s keramikou, květinami a cukrovinkami jsou i stánky, na kterých řemeslníci představují tradiční řemesla. Ve stínu pod stanem sedí například kameník, o pár metrů dál hbitými pohyby vytváří tkadlena gobelín. „Naučila jsem se to na internetu. Každý gobelín je jinak náročný, proto nemůžu říct, za jak dlouho ho dokončím. Hodně záleží na vzoru," vysvětluje žena v červených šatech a nepřestává u toho proplétat jemná vlněná vlákna.