Petr s dalším obžalovaným bývalým členem brněnské hospodářské kriminálky Milošem Almásym podle obžaloby v letech 2000 až 2002 vydíral a oloupil sedmatřicetiletého podnikatele ze Slovenska. „Almásy a jeho bratr Luboš byli s podnikatelem domluvení, že jim zhodnotí investice. Svěřili mu půl milionu slovenských korun. Nějakou dobu to fungovalo, ale pak peníze přestal vydělávat," uvedl v obžalobě státní zástupce Martin Brzobohatý.

Nato začal Almásy podnikateli vyhrožovat, že ublíží jeho rodině, když nedodá peníze podle dohody. Část splátek v podobě elektroniky přebíral i Petr. „Jedno ze setkání bylo i v nějaké brněnské vile. Almásy s Petrem tam po podnikateli chtěli vědět, kdy jim dodá další peníze. Poté Petr vzal nůž a bodl jím muže do nohy. Almásy vytáhl pistoli a přiložil ji podnikateli k hlavě. Nakonec ho nechali odejít," prohlásil Brzobohatý.

Podnikatel uvedl, že do roku 2002 byli s Almásym přátelé. „Chodil jsem do školy s jeho bratrem. Sháněl mi peníze, které jsem mu měl na předem určený úrok vracet. Nebyl jsem ale schopný dohodnuté peníze platit. Proto do toho vstoupil nějaký Radek a musel jsem mu vozit peníze a elektroniku místo splátek," konstatoval muž.

Zboží mu prý vozil na nějaké místo na jihu Moravy. „Nevím, kde přesně to bylo. Jezdil jsem tam za tmy. Skončilo to v Brně, kde mi hrozili zbraněmi. Nakonec jsem jim podepsal nějaký dopis, co mi nadiktovali a nechali mě odjet," uvedl podnikatel.

Na žádost předsedy senátu Miloše Žďárského, aby si prohlédl obžalované a určil Radka, ukázal svědek na Radoslava Petra. „Vypadá pořád zhruba stejně," dodal k označení.

Poté mu Petrův obhájce ukázal fotografii muže, aby řekl, kdo to je. Nepoznal ho. „Jsem to já před deseti lety. Vážil jsem alespoň sto dvacet kilogramů. Teď mám pětasedmdesát. To, že jsme se se svědkem potkávali a dával mi nějakou elektroniku, je tedy hloupost," hájil se Petr.

S výpovědí slovenského podnikatele nesouhlasil ani Almásy. „Půjčoval jsem mu peníze, ale nikdy jsem nevyhrožoval. Jako policista jsem se násilí vyhýbal. Zůstaly mi po něm jen dluhy, které mám potvrzené notářským zápisem. Na žádné schůzce, kde by někdo svědka ohrožoval pistolí, jsem nebyl," prohlásil Almásy.

Dodal, že stejné problémy dělal svědek i jeho bratrovi Lubošovi. „Také mu dluží peníze a bratr proti němu vypovídal u soudu. Podnikatel ho pak slovenské kriminálce udal, že ho také vydíral. Popsal jim prakticky to samé, co jsem měl udělat já," okomentoval Almásy.

Proces pokračuje v úterý. Senát předvolal sedm svědků. Například v pondělí ale k soudu přišli z očekávaných osmi pouze tři.

SLEDOVALI JSME ONLINE ZE SOUDNÍ SÍNĚ

11:50   Hlavní líčení pro dnešní den skočilo. Senát na odpoledne již nevolal žádné svědky. Proces pokračuje v úterý v devět hodin ráno.

11:48   Almásy uvedl, že G.B. půjčoval peníze, ale nikdy mu nevyhrožoval. „Zůstaly mi po něm jen dluhy. Na žádné schůzce, kde by někdo svědka ohrožoval pistolí, jsem nebyl. Stejné problémy s ním měl i můj bratr v roce 2002, kterému muž také dluží. I jeho na policii udal, že mu vyhrožoval," řekl muž.

11:40   Petrův obhájce předložil svědkovi fotografii muže, kterého svědek nepoznal. „Jsem na ní já někdy v roce 2002. Vážil jsem přes sto dvacet kilogramů. Teď mám asi pětasedmdesát. To, že jsme se se svědkem potkávali a dával mi nějakou elektroniku, je hloupost," hájil se Petr.

11:12   Jako neznámého Radka označil svědek poté, co si prohlédl všechny obžalované v soudní síni, Radoslava Petra.

11:05   Další svědek G. B. uvedl, že si od Almásyho do roku 2002 půjčoval peníze. „Pak už jsem ale nebyl schopný splácet podle dohody a posílal jsem trochu méně peněz. Kontaktoval mě nějaký muž jménem Radek a vozil jsem mu pro Almásyho peníze a elektroniku. Nakonec jsem za ním jel do nějakého domu v Brně. Tam se mě ptali, kdy budou peníze. A vyhrožovali mi, že dopadnu špatně. Byl tam i Almásy. Přikládali mi k hlavě pistoli a nakonec mi někdo zabodl do stehna nůž. Nejsem si jistý, kdo to byl. Ale myslím, že Almásy," řekl muž.

10:51   Petr po výpovědi O. D. uvedl, že ho nikdy nevydíral. „Byli jsme kamarádi. Seznámili jsme se až chvíli před tím, než nastoupil v roce 2005 do vězení," řekl.

10:31   Olah podle svědka také s Toflem pracoval. „Vídal jsem ho s ním stejně jako Petra. O Almásym někdy mluvili. Po mě ale peníze nikdy nechtěl," prohlásil muž.

10:24   Na desátou hodinu volal senát další tři svědky. Dorazil O. D. „Z obžalovaných znám Miloše Almásyho, Radoslava Petra a Zdeňka Olaha. Almásyho jsem viděl jen jednou při jednom náhodném konfliktu," vypověděl muž. Upozornil, že ho vydíral zavražděný bývalý policista Michal Tofl. „Sliboval mi, že za milion korun zamázne vyšetřování mého případu. Odmítl jsem to a následně mě odsoudili pro podvod," uvedl muž. Petr se podle něj s Toflem často stýkal a mluvil o něm jako o strejdovi.

9:48   Svědek vypovídal k události, kdy ho po smrti jeho kolegyně v září 2010 zbili tři neznámí muži. Kladli mu její smrt za vinu. Podle obžaloby si měl útočníky najmout Lubomír Mokrý. „Vůbec ho neznám," uvedl muž u soudu. Po útoku zavolal policii. „Později za mnou přišli dva kriminalisté a řekli, že jestli chci mít klid, mám obvinění stáhnout. Udělal jsem to," konstatoval svědek.

9:32   Začal další týden hlavního líčení v procesu takzvaného Toflova gangu. Předseda senátu Miloš Žďárský předvolal na devátou hodinu pět svědků. Přišel z nich pouze jeden, L. G.